1.10.2021

Düzenlediğimiz Bal Arısı Zehri Üretim Kursu-2 Tamamlandı

DAGEM Tarafından Düzenlenen Bal Arısı Zehri Üretim Kursu-2 Tamamlandı

Üniversitemiz Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) tarafından Bee’O Propolis sponsorluğunda, Düzce ili Arı Yetiştiricileri Birliği, Apiterapi Derneği iş birliği ile gerçekleştirilen Bal Arısı Zehri Üretim Kursu-2 tamamlandı.

Yoğun talep nedeniyle düzenlenen eğitime, Covid-19 salgın koşulları nedeniyle sınırlı sayıda kursiyer kabul edildi. Tüm Türkiye’den katılımcıların yer aldığı, birinci gün teorik, ikinci gün uygulamalı olarak gerçekleştirilen eğitim sonunda yazılı sınavda başarılı olan katılımcılara sertifikaları takdim edildi.

Birçok Konu Başlığında Sunumlar

Kursun ilk gününde, teorik eğitimler kapsamında DAGEM Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu “Bal Arısı Zehrinin Kalitesini Etkileyen Üretim Faktörleri ve Üniversitelerin Bal Arısı Zehrinin Ticarileşmesindeki Rolü”; Dünya Apiterapi Federasyonu Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Timuçin Atayoğlu “Bal Arısı Zehrinin Kullanım Alanları ve Apiterapi Uygulamaları”; DAGEM Müdür Yardımcısı ve Arıcılık Programı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Münir Uçak “Bal Arısı Zehri Üretiminde Arı Anatomisi ve Fizyolojisi”; Öğr. Gör. Merve Kambur Acar “Bal Arısı Zehri İçeriği”; Dr. Öğr. Gör. Emine Sönmez “Bal Arısı Zehrinin Apiterapötik Etkisi”, Uzman Biyolog Tuğçe Çaprazlı “Doğru Bal Arısı Zehri Üretim Teknikleri” başlıkları altında sunumlarını gerçekleştirdiler.

Arı Zehri Üretiminde Güncel Uygulamalar

Katılımcılar, sunumlar ile arı zehri üretiminde güncel uygulamalar ve merak ettikleri diğer konular üzerine bilgi alışverişi imkanı buldu. Ayrıca BEE’O Propolis Tedarik Sorumlusu, Biyolog Sancar Güney bal arısı zehrinin ticari durumu, APİMAK Kurucusu Hakan Şen ise farklı cihazlar ile bal arısı zehri üretimi ile ilgili söyleşide bulunarak katılımcıların sorularını yanıtladılar.

İkinci gün gerçekleşen eğitimde ise bal arısı zehri üretiminde bilimsel birikime dayalı modern yöntemler ve en doğru teknikler DAGEM’in Yığılca, Hoşafoğlu mevkiinde bulunan arılığında kovan başında uygulamalı olarak gösterildi. Piyasada bulunan farklı tip zehir toplama cihazları, kovanlarda ayrı ayrı denenerek arıcıların cihazlar ile ilgili yeni gelişmelerden haberdar olmaları sağlandı.

“Bal ve Balmumu Dışındaki Arı Ürünlerinin İstatistiklere Girebilecek Kadar Üretilmiyor Olması Önemli Bir Eksiklik”

Türkiye’nin toplam bal üretimi ve toplam kovan sayısı bakımından dünyada söz sahibi ülkelerden biri olduğunu ifade eden DAGEM Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, “Ancak bal ve balmumu dışındaki arı ürünlerinin istatistiklere girebilecek kadar üretilmiyor olması önemli bir eksikliktir. Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi’nin (DAGEM) kuruluş amaçları arasında bal arısı ürün çeşitliliğini arttırmak, doğru üretim yöntemlerini arıcılara benimsetmek, ülke arıcılığının sorunlarına çözüm üretecek proje ve faaliyetler vb. yollar ile sektöre katkı vermektir. Merkezimiz, propolis ile ilgili yapmış olduğu bilimsel ve sosyal çalışmalar sayesinde Düzce ilinde propolisin tanınırlığını arttırdı ve birçok çiftçinin propolis üretimine yönlenmesine katkı sağladı. DAGEM’in yeni hedefi; propolis gibi bal arısı zehrini de önce ülke arıcılarımıza sonra dünyaya tanıtmaktır.” şeklinde konuştu.

“Bir An Önce Ülkemizde Bal Dışındaki Arı Ürünlerinin Üretimine Başlanması Çok Önemli”

Son yıllarda vuku bulan iklim değişimleri, küresel ısınmanın etkileri ve yangın gibi doğal afetlerin arıcıları fazlasıyla endişelendirdiğini ve zaman zaman üretim potansiyellerini düşürebildiğini belirten Kekeçoğlu, “Yakın bir gelecekte ‘bal üretimi olamayacak’ veya ‘ciddi anlamda düşecek endişesini’ gidermek için bir an önce Ülkemizde bal dışındaki arı ürünlerinin üretimine başlanması, kaliteli ve yüksek miktarda üretime ulaşılması ve katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi konusundaki çalışmaların üniversiteler, arıcı birlikleri ve özel sektör iş birliği ile yürütülmesi gerekmektedir. DAGEM bu görev ve sorumluluk bilinciyle çalışmalarını sürdürmektedir.  Bal arısı zehri üretim kursunun temel amacı da Ülkemizde bal arısı zehrinin kaliteli üretimine katkı sağlamak, arıcıyı, özel sektörü ve diğer sektör bileşenlerini üretime teşvik etmektir.” ifadelerini kullandı.

“DAGEM Olarak 2017 Yılında Anadolu Bal Arısı Zehri İle İlgili Bilimsel Çalışmaları Başlattık”

Üretimde en büyük gelirin, diğer sektörlerde olduğu gibi ham maddenin katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesiyle sağlandığına dikkat çeken DAGEM Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, “Yalnızca Türkiye için değil, hala birçok ülke için yeni bir ürün olan bal arısı arı zehri önemli bir katma değerli ürün özelliği taşımaktadır. Doğrudan ham madde olarak kullanılmayan kozmetik ve sağlık sektörüne yönelik ticari ürün formülasyonlarına dönüştürülerek kullanılan bal arısı zehrinin, doğru teknik ve yöntemler ile üretilmesi ve üretiminin yaygınlaştırılması gerekmektedir. DAGEM olarak bu sorumluluk bilinciyle 2017 yılında Anadolu bal arısı zehri ile ilgili bilimsel çalışmalarımızı başlattık. Özel sektör ayağında Anadolu propolisini tüm dünyaya tanıtan Bee’O Propolis aynı sorumluluk bilinciyle Anadolu bal arısı zehri ile ilgili tüm bilimsel çalışmalara destek verdiği gibi, Anadolu bal arısı zehrini de tüm dünyaya tanıtmak üzere girişimlerini başlattı; Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği ve Düzce ili özelinde de Düzce Arı Yetiştiricileri Birliği üniversitelere, özel sektöre ve arıcılarına gerekli desteği verdi ve vermeye de devam etmektedir. Bal arısı zehri üretim kursuna katılarak, sponsor olarak ve iş birliği yaparak katkı sağlayan tüm paydaşlara teşekkür ediyoruz.” sözleriyle açıklamalarını sonlandırdı.