8 Mart Dünya Kadınlar Günü (2016)

Düzce Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜKAM), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında “Başarı Hikayeleri: Yönetimde Kadın” başlıklı konferans düzenledi.

Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İdris Şahin, Mühendislik Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. İlyas Uygur, DÜKAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Şule Çeviker Ay, Düzce Neslim Kreş ve Anaokulu Yöneticisi Neslihan Güler Özbakır, Emektar Makine A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Serap Demirer, öğretim üyelerimiz ve öğrencilerimiz katıldı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Şule Çeviker Ay, dünyada kadınlara özel bir gün olmasının kadın sorunlarının varlığına işaret ettiğini belirterek, kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılımlarına ilişkin istatistikler paylaştı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kadın oranının yüzde 14,5, kadın rektör oranının yüzde 6,6 ve kadın okul müdürleri ile müdür yardımcıları oranının ise yüzde 11 olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Ay, bu verilerin kadınların toplumsal hayata katılımlarının istenilen düzeyde olmadığını gösterdiğini belirterek, kadınların karşılaştığı engelleri cam tavan tanımıyla açıkladı.

2013 yılında kurulan Düzce Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin gerçekleştirdiği faaliyetlerden de bahseden Yrd. Doç. Dr. Şule Çeviker Ay, “Yükseköğretimde Kadın Liderliği: Bugün ve Gelecek” konulu panel, Türkiye Üniversite Liderlik İyileştirme Programı (TULİP), Kadın Liderliğini Geliştirme ve Güçlendirme Eğitim ve Mentorluk Programları, Güvenli Bir Hayat Var Projesi, Kamu Hizmetlerinden Beklentiler Çalıştayı, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Koruma ve Destek Projesi gibi birçok başarılı çalışmalara imza attıklarını belirterek konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmasını gerçekleştirmek üzere kürsüye davet edilen Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İdris Şahin, kadınların üretken, doğurgan, çekip çeviren özelliklere sahip olduğuna dikkat çekti. Arapça’da kelimelerin erkek veya dişi olarak ayrıştığını ve Güneş için dişi edatı kullanıldığını söyleyen Prof. Dr. Şahin, üretken ve doğurgan olan, kendinden ışığı olan şeylerin doğada her zaman dişi olduğunu ve evrende dişilerin daha dominant karakter taşıdığını ifade etti. Prof. Dr. İdris Şahin; özgürlük, demokrasi ve başarı temennileriyle konuşmasını noktaladı.

Üniversitemizde bulunmaktan dolayı memnuniyetini dile getirerek sözlerine başlayan Düzce Neslim Kreş ve Anaokulu Yöneticisi Neslihan Güler Özbakır, çocukluğundan bu güne kadar hayatla olan mücadelesini samimi bir üslupla anlattı. Anne ve babasının yaşadığı kültürel çatışmaların kendisini güçlendirdiğini söylen Özbakır, üniversite eğitimi görürken iş yaşamına katıldığını ve edindiği tecrübelerle bu gün iki şubesi olan Düzce Neslim Kreş ve Anaokulu’nu kurduklarını sözlerine ekledi.

Programın diğer davetli konuşmacısı olan Emektar Makine A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Serap Demirer, üniversite eğitiminden sonra takım tezgahları sektöründe faaliyet gösteren aile şirketinde çalışmaya başladığını söyledi. Bu sektörde kendisinden başka kadın yönetici olmadığını ifade eden Serap Demirer, ailesinin kendisini özgüvenli yetiştirdiğini ve bunun avantajlarını iş yaşamında fazlasıyla gördüğünü belirtti.

Başarı Hkayeri: Yönetimde Kadın konulu konferans, davetli konuşmacılara teşekkür belgelerinin takdim edilmesiyle son buldu.