Kadın ve Bilim V

Üniversitemiz Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜKAM) ile Kadın Matematikçiler Derneği tarafından düzenlenen “Kadın ve Bilim V” başlıklı program, Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Kültür Merkezi İstiklal Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Programa; Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Kurucu Rektörümüz Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, 2004-2008 Dönemi Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşe Soysal, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan Genç,  Kadın Matematikçiler Derneği Başkanı Doç. Dr. Belgin Korkmaz, alanında uzman yerli ve yabancı akademisyenler ile öğretim üyelerimiz katıldı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, konusu hem kadın hem matematik olan programın heyecan verici olduğunu belirterek sözlerine başladı. Programın Üniversitemizde düzenlenmesinin, Kadın Matematikçiler Derneği’nin katkısının ve programın Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün ertesinde gerçekleştirilmesinin çok anlamlı olduğunu ifade eden Rektörümüz, kadınların mağdur edilen, ötekileştirilen kadın olarak lanse edilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Kadınların güçlü yanlarının ve gelecek nesillere rol model olmalarının konuşulmasının faydalı olacağını söyleyen Rektörümüz, verimli ve başarılı bir program temennisiyle konuşmasını sonlandırdı.

Kadın Matematikçiler Derneği Başkanı Doç. Dr. Belgin Korkmaz yaptığı konuşmasında, Derneklerinin 2012 yılında kurulduğunu ve Dernek merkezinin Çorum’da olduğunu dile getirdi. Özellikle Anadolu’daki üniversitelerde birtakım sorunlar yaşayan kadınlar için merkezin Çorum seçildiğine işaret eden Doç. Dr. Belgin Korkmaz, Derneğe hiçbir ayrım gözetmeksizin erkekler de dahil herkesin üye olabildiğini sözlerine ekledi. Düzenledikleri Kadın ve Bilim toplantıları ile akademide göz ardı edilen kadın matematikçilerin kendilerini ifade ettiklerini söyleyen Doç. Dr. Korkmaz, bu toplantılarda deneyimlerin paylaşıldığını, sorun ve çözüm önerilerinin konuşulduğunu belirtti. Üniversitemizde bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade eden Doç. Dr. Belgin Korkmaz, Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’a, DÜKAM Yönetimine ve Düzenleme Komitesine teşekkür etti.

Programın bir diğer konuşmacısı Fas’ın Mouhammed V Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nouzha El Yacoubi, “Challenges for African Women Mathematicians to Contribute in Developing Sciences, Technology and Innovations” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Prof. Dr. Nouzha El Yacoubi konuşmasında, Afrikalı kadın matematikçilerin bilim, teknoloji ve yenikler konusundaki gelişim ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

Açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Üniversitemiz Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müge Kanuni Er’in yaptığı “Eğitimin Her Aşamasında Kadın” başlıklı panele geçildi. Panelin ilk konuşmasını 2004-2008 Dönemi Boğaziçi Üniversitesi Rektörü, 2009-2013 YÖK Genel Kurul Üyesi ve İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Soysal gerçekleştirdi.  “Akademide Kadın Olmak Üzerine: Gördüklerim, Yaşadıklarım, Düşündüklerim” başlıklı sunumunda Prof. Dr. Ayşe Soysal, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı’ndan Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne uzanan yolda edindiği tecrübeleri katılımcılara aktardı. Rektör adaylığı sürecinde kadın olmanın zorluklarını yaşadığını dillendiren Prof. Dr. Soysal, kadın meselesinin sadece kadınların sorunu olmadığını ve bir ülke meselesi olduğunu vurguladı. Matematikçi olmasının yöneticilikte kendisine fayda sağladığını da belirten Prof. Dr. Ayşe Soysal, öğrencilerimize hitaben “Bir makama geldiğinizde, yenilikçi olun, ilklere imza atın.” tavsiyesiyle sözlerini noktaladı.

Panelin diğer konuşmacısı Kurucu Rektörümüz Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, “Yükseköğretimde Kadın Liderliği” başlıklı konuşmasında, TULİP programı hakkında bilgiler verdi. Türkiye’de ilk ve tek olan TULİP’i uluslararası bir marka haline getirmek istediklerinin altını çizen Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, kadınları liderlik pozisyonlarına yükselmeleri için teşvik etmek ve mentörlük desteği vermek amacıyla programın kurulduğunu dile getirdi. Kadınların yardımcı doçentlikten profesörlüğe kadar yükseköğretimde olumsuz bir ayrımcılığa uğramadığını ifade eden Şerifoğlu, buna karşın akademide yönetici pozisyonlarında çok az kadın yer aldığını söyleyerek yaşanan çelişkiye dikkat çekti. Rektörlüğü döneminde Düzce Üniversitesi’nde kadın liderliğini geliştirmek için yaptıkları çalışmalardan da söz eden Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, kurum ve kuruluşlarda kadın üst yöneticiye sahip olmanın bir gelişmişlik işareti olduğunu nitelendirerek konuşmasına son verdi.

Panelin son konuşmacısı olan Üniversitemiz Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Şule Ay ise “Eğitim ve İş Hayatında Kadın” konulu bir sunum yaptı. Ülkemizin beşeri sermayesinin büyüklüğü ve niteliğinin kalkınmaya büyük etki ettiği değerlendirmesinde bulunan Yrd. Doç. Dr. Şule Ay, kadının ekonomide ve sosyal kalkınmada özne olması durumunda ülkemizin 2023 hedeflerine daha kolay ulaşabileceğini belirtti. İş gücü piyasasında her dört erkekten üçünün istihdam edilirken, bu oranın kadınlarda dörtte bire düştüğüne işaret eden Ay, kadınların en büyük çalışmama nedenin ise ev işleri olarak görüldüğünü sözlerine ekledi. Kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılımlarıyla ilgili çeşitli veriler paylaşan Yrd. Doç. Dr. Şule Ay, cinsiyetçi yaklaşımın kadınların daha az okumasına ve daha az bilgi sahibi olmasına yol açtığı vurgusunda bulundu.

Programın öğleden sonraki bölümünde ise Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lale Akarun, “Yüzler ve Ellere Bakmak” başlıklı bir sunum yaptı. Prof. Dr. Lale Akarun sunumunda, sensörlerle gerçek dünyadan elde edilen verilerden hareket ederek üç boyutlu yüz tanıma ile el işareti, işmar ve işaret dili tanıma çalışmalarından bahsetti.

Programın son konuşmacısı Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Hümeyra Bilge ise “Salgın Hastalıkların Yayılımı için Matematiksel Modeller ve Uygulamaları” başlıklı sunumunda, SIR/SEIR ve SIS modelleri hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

“Kadın ve Bilim V” başlıklı program, konuşmacılara teşekkür belgesi takdimiyle sona erdi.