3.06.2020

Çözümlerimizi Doğada

Merkez Müdürümüz Prof. Dr. Necmi Aksoy, “22 Mayıs Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü” kapsamında biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilirliğine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

“Ülkemiz Yeryüzünün En Önemli Biyolojik Çeşitlilik Merkezlerinden Biri”

Ülkemizin 12000’e yaklaşan bitki taksonu ile yeryüzünün en önemli biyolojik çeşitlilik merkezlerinden birisi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Necmi Aksoy; ülkemizin, bitki taksonları orman, tarım, süs, gıda, ilaç ve boya gibi kullanım alanları olan çok sayıda bitki türünün gen merkezlerine sahip olduğunun da altını çizdi.

Düzce ilinin ise Batı Karadeniz’in en önemli biyolojik çeşitlilik merkezlerinden birisi olduğunu belirten Prof. Dr. Aksoy, 1255 damarlı bitki taksonu bulunan Düzce’de, 59’unun endemik, 24 taksonun ise nadir olarak yayılışını yaptığını dile getirdi.

Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi Projesi’nin Önemli Rolü

Bu nedenle,  hem ülkemizin, hem de bölgemizin biyolojik çeşitliliğinin sürdürülmesinde ve korunmasında önemli rol teşkil edecek olan; “Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi” projesini Konuralp Kampüsü’nde sürdürdüklerini söyleyen Merkez Müdürümüz, bu konuda Üniversitemiz bünyesinde kurulan, “Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi” ile “Orman Fakültesi Herbaryumu’nun (DUOF)” çalışmalarına devam ettiğini belirterek, konuyla ilgili ülkemiz başta olmak üzere, dünyada yaşanan biyolojik çeşitlilik kayıplarının çözümüne katkı sağlaması amacıyla başlatmış oldukları bu projeden büyük mutluluk duyduklarını sözlerine ekledi.

22 Mayıs Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü “Çözümlerimiz Doğada” Teması İle Kutlanıyor

22 Mayıs Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü"nün, bu yıl "Çözümlerimiz Doğada" alt başlığı ile tüm dünyada ve ülkemizde çeşitli etkinliklerle kutlandığını söyleyen Prof. Dr. Necmi Aksoy, “Tüm dünyayı etkileyen SARS-CoV-2 (Korona) virüs salgınında tüm insanlık, biyolojik çeşitliliğin korunmasını, yeryüzündeki biyolojik yaşamın tümü için ne kadar önemli olduğunu anlamış durumdadır. Korona sonrası (Post-Korona) dönemde, yeryüzünde yaşadığımız iklim değişikliği, ormansızlaşma, tarım alanları kaybından kaynaklanan, salgın hastalıklar, gıda eksikliği, temiz su kaynaklarına ulaşma gibi sorunları önlemek ve biyolojik yaşamın devamını sağlamak için,  biyolojik çeşitliliği  koruyarak sorunlarımızn çözümlerini doğada bulabiliriz.  Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi projesinde başta Düzce’ye özgü lokal endemik bitkilerin koruması olmak üzere, biyolojik çeşitliliğin korunması için çalışmalar yapmakta ve sürdürmekteyiz. Bu proje amaçları doğrultusunda, yaşam alanları tehdit altında bulunan Düzce Pelemiri, Düzce Peygamber Çiçeği, Anadolu Aklarotu, Düzce Efe Moru adındaki dört bitki taksonunun korunması amacıyla hazırlamış olduğumuz posterleri, ‘Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü- Çözümlerimiz Doğada’ temasına atfen sizler ile paylaşıyoruz.” diyerek sözlerini sonlandırdı.