İç Değerlendirme Raporu

İlk bakışta önemli olan konu “kariyer” ile “iş”in farklı şeyler olduğudur. Kariyerinizin gelişimi tüm yaşantınız boyunca devam edecek ve büyük ihtimalle birkaç farklı işi içerecektir. İlk işinizi aramaya koyulduğunuz zaman bunun sizin son işiniz olmayacağını; bu ilk işin tüm kariyerinizi ya da tüm yaşantınızı şekillendirmeyeceğini aklınızdan çıkarmamanız önemlidir. Gerçekte, ilk işiniz size risk almak, denemek, gerçek ilgi alanlarınızın ve güçlü yönlerinizin ne olduğunu daha iyi anlamak için ideal bir fırsat sunar. Çalışma hayatınız boyunca karşınıza farklı fırsatlar çıkacak; bunlara bakarak değerlendirmeler yapacak ve kararlar alacaksınız. Bu farklı fırsatlar ve kararlar kariyerinizi şekillendirmenize yardımcı olacaktır. Unutmayınız, kariyer gelişimi sürekli bir değerlendirme ve seçimler yapma sürecidir.


Kariyer gelişimi bizim Kariyer Adımları adını verdiğimiz bir dizi adımdan oluşur.


1. Adım: Değerlendirin. Herhangi bir kariyer gelişim sürecindeki başlangıç noktası sizsiniz. Becerilerinizi, bilgi birikiminizi, ilgilerinizi, değerlerinizi ve kişiliğinizi değerlendirin. Bu, size kariyer seçenekleri hakkındaki araştırmanızı basitleştirmede yardımcı olacaktır.

Kendinizi değerlendirirken size yardımcı olacak pek çok araç vardır. Kariyer Gelişim Merkezi bu kendi kendini değerlendirme araçlarından iki tanesinden yararlanıyor: Neo PI-R Kişilik Envanteri ve Career Leader.


Neo PI-R Kişilik Envanteri personel seçiminde, insan kaynaklarında ve danışmanlıkta yaygın olarak kullanılan, detaylı bir değerlendirme sağlayan bir kişilik envanteridir.


CareerLeader ise mesleki ilgileri, becerileri ve değerleri değerlendiren web tabanlı bir envanterdir.

Kariyer Gelişim Merkezi’ndeki kariyer danışmanlarından randevu alarak bu araçlardan yararlanabilir, planlarınız ve seçeneklerinizle ilgili daha kişisel ve kapsamlı bir değerlendirme hizmeti alabilirsiniz.


2. Adım: Araştırın. Mevcut durumunuzu bir kez çok iyi anladıktan sonra, ne gibi kariyer seçeneklerine sahip olduğunuzla ilgili bir miktar araştırma yapmanız gerecek. Kitaplar, görüşmeler, kütüphane kaynakları, internet kaynakları, haberler, şirket web siteleri ve aynı zamanda tanıdığınız veya bağlantı kurabileceğiniz gerçek kişiler size araştırma yapmanızda, farklı iş kollarını, şirketleri, çalışma alanlarını tanımanızda çok yardımcı olacaktır.

Derslerinizi farklı deneyimler ve bilgiler edinmenize, farklı seçenekleri görmenize imkân tanıyacak şekilde seçin. Ders dışı faaliyetler, gönüllü çalışmalar, araştırma projeleri ve yeni kültürleri deneyimlemek üzere katılacağınız yurt dışı programları bakış açınızı derinleştirecek ve genişletecektir. Staj yapmak, iş ve kariyer seçenekleri hakkında bilgi edinmenin mükemmel bir yoludur.


3. Adım: Keşfedin. Bir kariyer hedefi belirleyin. Staj yapın!

4. Adım: Harekete geçin. Artık bir karar alma ve o yönde hareket etme zamanı geldi. İlk kararınızın son kararınız olmayacağını akıldan çıkarmayın. Belirsizlikten veya başarısızlıktan korkmayın. Risk almanın sizi risk alma konusunda daha iyi yapacağını unutmayın. Belirlediğiniz alandaki iş fırsatlarını araştırın. CV’nizi hazırlayın, yapacağınız iş görüşmeleri için hazırlık yaparak iş başvurularına başlayın. Şirketinin faaliyet alanlarını, işin gereklilikler ve sorumluluklar açısından neleri kapsadığını, eğitiminiz ve önceki tecrübelerinize dayanarak bu pozisyonu doldurmak üzere ne derecede ideal bir aday olduğunuzu olası işverenlerinize gösterebilecek şekilde bilgi sahibi olduğunuzdan emin olun.