16.05.2023

Üniversitemiz Personeline İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Verildi

Üniversitemiz Gümüşova Meslek Yüksekokulu Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü İş Sağlığı ve Güvenliği Programı Öğr. Gör. İrem Horuz, Üniversitemiz personeline yönelik “İş Sağlığı ve Güvenliği” (İSG) eğitimi verdi.

Çevrim içi olarak düzenlenen eğitimde Öğr. Gör. İrem Horuz, iş sağlığı ve güvenliğinin önemini vurgulayarak, iş kazalarını önlemek için çalışanların sağlığının ve konsantrasyonun yerinde olması gerektiğini vurguladı. Dünyada her gün 1milyon iş kazası olduğunu ve 6 bin 3 yüz kişinin ise işle ilgili kaza ya da hastalık sonucunda hayatını kaybettiğini söyleyen Horuz, Türkiye’de ise her gün; 172 iş kazası yaşandığını bu kazalarda 4 kişinin hayatını kaybettiğini ve 6 kişinin de iş göremez hale geldiğini ifade etti.

“Öncelikli Hedef Çalışanları Korumak”

İş sağlığı ve güvenliğinin amacının çalışanları, üretimi ve işletmeyi korumak olduğunu söyleyen Öğr. Gör. İrem Horuz, iş sağlığı ve güvenliğinin öncelikli hedefinin ise; çalışanları iş kazalarından ve meslek hastalıklarından korumak olduğunun altını çizdi. Çalışma mevzuatı gereği, iş sağlığı ve güvenliği konusunun ilk kez müstakil bir kanunda ele alındığı bilgisini paylaşan İrem Horuz, kamu ve özel sektör ayrımı gözetmeksizin tüm çalışanların kanun kapsamına alındığını söyledi.

İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) için işveren ve çalışanların sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiğini söyleyen Öğr. Gör. Horuz, İSG için işverenin; meslek risklerinin önlenmesi, mevcut durumun iyileştirilmesi, gerekli araç ve gereçlerin temini, çalışanların işe uygunluğunun dikkate alınması, risk değerlendirmesi, değişen şartlara uygunluğun sağlanması, tedbirlere uyulup uyulmadığının denetlenmesi, hayati ve özel tehlike bulunan yerlere yönelik tedbir alma, organizasyon, bilgi ve eğitimin verilmesi gibi sorumluluklarının olduğunu vurguladı. Horuz çalışanların sorumluluklarını ise; ciddi ve hayati bir tehlike ile karşılaştığında amirlerine bilgi vermek, kendini ve arkadaşını tehlikeye düşürmemek, talimatlara uymak, araç ve gereçleri doğru ve amacına uygun kullanmak, eğitimlere katılmak şeklinde sıraladı.

“Oluşabilecek Kazaların Sadece %2’si Önlenemez”

Kaza sonucu meydana gelebilecek zararın büyüklüğünün kestirilemez olduğunu vurgulayan İrem Horuz, yapılan istatistiklere göre kazaların %50’sinin kolayca önlenebilir, %48’inin metotlu çalışmayla önlenebilir, %2’sinin ise önlenemez olduğunu söyledi.

İş kazalarının oluşmasına neden olan etkenler temelinde iki etkenin öne çıktığını ifade eden Horuz, bunların; iş yerindeki güvensiz durumlar ve çalışanların yaptığı güvensiz davranışlar olduğunu dile getirdi. İş kazalarına; görmedim, düşünmedim, bilmiyorum ve acelem vardı şeklindeki 4 ana etkenin neden olduğunu  katılımcılarla paylaşan Öğr. Gör. İrem Horuz, bu kazaların %88’nin tehlikeli hareket, %10’nunun tehlikeli durum ve %2’sinin ise doğal afetler gibi sebebi bilinmeyen olaylardan meydana geldiğini ifade etti.

İşyeri temizliği ve düzeninin önemi hakkında da bilgi veren Güvenlik Bölümü İş Sağlığı ve Güvenliği Programı Öğr. Gör. İrem Horuz, iş yeri ve organizasyonlarda kaliteli bir çalışma ortamı oluşturmak için; toparlama, düzen, temizlik, standartlaşma ve disiplin kurallarına uyulması gerektiğini vurguladı.