Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu

Nüfus ve Vatandaşlık

Programın Amacı: Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nde çalışabilecek;

  • İletişim becerileri yüksek,
  • Nüfus ve vatandaşlık mevzuatının hukuki işleyişine hâkim, 
  • Bilgisayar ve ilgili ekipmanları kullanma becerisi olan,
  • Osmanlıca bilen,
  • Donanımlı ve becerikli personel ihtiyacının karşılanması hedeflenmektedir.

Programa Öğrenci Kayıt Kabul Şartları: Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınav sistemi ile olmaktadır.

Nüfus ve Vatandaşlık Programı, YGS-4 Puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.

Eğitim Dili: Türkçe

Eğitim Süresi:  Mesleki eğitim süresi 2 yıl olup, öğrencilerimiz 2 yılın sonunda 120 AKTS kredisi ile mezun olacaklardır.

Eğitim süresince öğrenciler 30 iş günü süreli stajı başarı ile tamamlamaları gereklidir.

Program Kontenjanı: I. Öğretim (Gündüz) eğitimi olmak üzere tek tür eğitim verilmektedir.

I. Öğretim programına 50+2 öğrenci kabul edilmektedir.

Mezun Olunca Kazanılan Derece: Nüfus ve Vatandaşlık Önlisans Programı’ndan mezun olan öğrenciler, “Nüfus ve Vatandaşlık Önlisans Diploması”nı alarak,  “Nüfus ve Vatandaşlık Meslek Elemanı” unvanını elde etmektedirler.

Kamuda; ‘Nüfus ve Vatandaşlık Meslek Elemanı’ Olarak ve KPSS ile:

T.C. İçişleri Bakanlığı’na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nde, Nüfus Hizmetleri ve Vatandaşlık Hizmetleri olmak üzere, iki ayrı hizmet türü bulunmaktadır.

Nüfus Hizmetleri: (Doğum, Ölüm, Evlenme, Boşanma, Kayıt Düzeltme, Uluslararası Aile Cüzdanı, Nüfus Kayıt örneği, Evlat Edinme, Gaiplik, Tanıma, Soybağına İlişkin İşlemler, T.C. Kimlik numarası, arşiv ve kütük kaydı işlemleri.

Ana Hizmetler: (T.C. Kimlik Kartı, Sürücü Belgesi ve Pasaport İşlemleri),

Vatandaşlık Hizmetleri: (Türk vatandaşlığının kazanılması ve kaybedilmesi, Çok vatandaşlık, arşiv hizmetleri, MERNİS, AKS, KPS, DAP, AKS, MAKS ve bilgi edinme), Elçilik İşlemleri (konsolosluk hizmetleri), Eğitim ve Danışmanlık Firma Hizmetleri, Avukatlık Büro Takip İşlemleri, İçişleri Bakanlığı Vatandaşlık İşlemleri, İl Göç İdaresi Vatandaşlık İşlemleri, Havaalanları Vatandaşlık Hizmetleri, Ticari Banka Hizmetleri, Sivil Toplum Kuruluşları, Özel Sektör Kuruluşlarında İnsan Kaynaklarında Yabancı Uyruklu Çalışanların Vatandaşlık Hizmetleri, KPSS sınavı ile 3001 nitelik kodu ile ön lisans mezunu devlet memuru, Noter Hizmetleri.

Özel Sektörde: Avukatlık Büroları, Noterler

Mesleğin Gerektirdiği Özellikler: Nüfus ve Vatandaşlık Meslek Elemanı, hizmetin yürütümünde, sosyal yardım, ilgili  ve etkili iletişim becerisine sahip, ikna kabiliyetli, sorumluluk sahibi, dikkatli ve titiz, programlı çalışmayı seven, hızlı ve dikkatli karar verebilen, sır saklayabilen, pratik ve hareketli çalışma temposuna uyum sağlayabilen, yardımsever, güler yüzlü, merhametli, hoşgörülü, ast üst ilişkisi içerisinde çalışabilen, alanıyla ilgili mevzuatlara hakim, eski yazı (Osmanlıca) ile tutulmuş tapu senedi veya şecere kayıtları vb. arşiv dokümanlarını okuyabilecek seviyede Osmanlıca bilgisine sahip olmaktadır.

Mesleğin Gelecekteki Durumu: Özellikle ülkemizde ve coğrafyamızda yaşanan göç vb. durumlarda yabancı işgücü geldikçe nüfus işlemlerinin artması ve bu durumunda nüfus konusunda bilgili elemanlara olan ihtiyacın artması sebebiyle iş bulma durumlarının artması beklenmektedir.

Meslekte İlerleme Olanakları: Özellikle İl Nüfus Müdürlüklerinde kamuda yükselme kriterlerine göre yükselme imkanı vardır. Özel sektörde ise yükselme şartlarını sağladıkları takdirde yükselme imkanı vardır.

Akademik Personel Sayısı: Öğr. Gör. 3