8.11.2023

Wikilala, Kelime.com, e-Osmanlıca ve Hiperkitap Veritabanları Deneme Erişimlerine Açılmıştır.

Wikilala Online Veritabanı

Sosyal bilimler başta olmak üzere hemen hemen tüm kategorilerde Osmanlı ve Erken Cumhuriyet dönemine ait (1729-1950) gazete, dergi ve kitaplara erişim sağlayan Wikilala veritabanı Üniversitemizin deneme erişimine açılmıştır. Ceride-i Havadis, Tasvir-i Efkar, Servet-i Fünun, Ulus, Vatan ve Milliyet gibi Osmanlı ve Erken Cumhuriyet dönemi süreli yayınlara ulaşabilir ve tüm gazeteler içerisinde günümüz Türkçesiyle arama yapabilirsiniz. Milyonlarca sayfayı aşan süreli yayın ve binlerce kitaba erişim sağlayan Wikilala, 1729’dan 1950 yılına kadar basılmış tüm gazete, dergi, kitap ve yazma eserleri bir araya toplamayı hedeflemekte ve içeriğini her geçen gün zenginleştirmektedir.

• Gazeteler: 3 milyon sayfaya yakın ulusal ve yerel Osmanlıca ve Türkçe gazeteler içerisinde günümüz Türkçesiyle tam metin arama yapabilirsiniz.
  • Dergiler: Mizahtan ekonomiye, sosyolojiden teknolojiye onlarca kategoride 2 milyona yakın dergi sayfasına erişin. Servet-i Fünun, Demet, Diyojen, Futbol, Şehbal ve Felsefe mecmuası ve dahası hepsi bir arada.
  • Kitaplar: Edebiyattan sanata, tarihten bilime onlarca kategoride 3 milyona yakın kitap sayfasında tam metin arama yapabilirsiniz.
  • MakalelerYazmalarBelgeler ve tüm Osmanlıca materyaller içerisinde arama yapın.

Kelime.com Online Veritabanı

Kamus-i Türki, Redhouse, Vankulu Lügatı, Derleme Sözlüğü, Staingass gibi onlarca sözlük içerisinde arama ve çözümleme imkanı sunan Kelime.com Sözlükler Veritabanı Üniversitemizin deneme erişimine açılmıştır.

Kelime.com sayesinde onlarca sözlük içerisinde aradığınız kelimenin dil, tür, anlam ve etimolojik köken bilgisini, aranan kelimenin benzerlerini ve türevlerini, aynı zamanda yıpranma ve silinmeden dolayı okunamayan kelimeleri bulabilir ve detaylı arama yapabilirsiniz.

Veri tabanında bulunan sözlükler:

• Türkçe; Genel Türkçe Sözlüğü, Derleme Sözlüğü, Güncel Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü, Ansiklopedik İsimler Sözlüğü, Akvaryum Türkçe Sözlük.
  • İngilizce; Genel İngilizce Sözlüğü, US Webster's Unabridged Dictionary, Tomurcuk İngilizce Sözlük.
  • Osmanlıca; Genel Osmanlıca Sözlüğü, Redhouse (A Turkish and English Lexicon), Kamusu’l-Muhit, Kamus-i Türki, Vankulu Lügatı.
  • Arapça: Genel Arapça Sözlüğü, Garibü'l-Kur'an fi Şi'ri'l-Arab, Tuhfetu’l-Erîb bimâ fi’l-Kur’ân mine’l-Garîb.
  • Fransızca: Genel Fransızca Sözlüğü, Fransızca Türkçe Sözlük (Dictionnaire General Francis Turc). Kamus-i Fransevi, Hazine-i Lügat (Çok Yakında).
  • Farsça: Genel Farsça Sözlüğü, Ferheng-i Farsî Muîn.

e-Osmanlıca Online Veritabanı

Osmanlı Türkçesini en kolay ve en doğru tekniklerle oyunlaştırma yöntemiyle çevrimiçi öğreten eOsmanlıca online eğitim platformu üniversitemizin erişimine açılmıştır.

eOsmanlıca toplam 79 dersten oluşan bir eğitim platformudur. Bu platforma özel kurgulanan oyunlaştırılmış (doğru/yanlış, eşleştirme, şıklı ve gördüğünü yaz vb.) sistemle e-Osmanlıca, 7'den 70'e ilgili herkese hitap edecek ve öğretecek şekilde tasarlanmıştır.

Başlıca özellikleri ve sağladığı kazanımlar şunlardır:

• Başlangıçtan ileri seviyeye dek oyunlaştırılmış kişiye özel eğitim.
  • Seviye tespit sınavlarıyla Osmanlıca okuma becerinizi/düzeyinizi belirleme imkanı.
  • Her ders için gerekli donanımı edindirerek sonraki aşamaya geçişi sağlayan öğretici sistem.
  • Üniversite müfredatına uygun 79 ders ve 1000’in üzerinde kelimeden oluşan eğitim seti.
  • 10 farklı tiple yüzlerce soru ile konu bilgisini ölçme ve değerlendirme.
  • İnteraktif dersler ile Osmanlı Türkçesini öğrenerek katılım sertifikası kazanma imkanı.
  • Osmanlı Türkçesi imla sözlüğü ile kelime çeviri özelliği.

Hiperkitap Online Veritabanı

Hiperkitap Türkiye’nin ilk ve tek akademik ve genel kültür kitapları içeren dijital kütüphanesidir. Hiperkitap; dil ve edebiyat, tarih, felsefe, psikoloji, hukuk, bilgisayar, çevre, kişisel gelişim, mühendislik ve teknoloji, ekonomi ve finans, tıp, işletme gibi 28 ana konuda kitap bulundurur. Kullanıcıların kendi e- kütüphanesini oluşturarak, istediği kitapları bu kütüphaneden ödünç alabilmesini sağlar.

Kullanıcılar;

• HiperKitap’ta bulunan 22.000’e yakın e-kitabı online olarak görüntüleyebilirler.
  • Bilgisayarlara, Android ve IOS destekli cihazlara ödünç alabilmektedirler. Böylece internet erişimine ihtiyaç duymadan, istedikleri yerde ve istedikleri zamanda e-kitaplardan yararlanabilirler.
  • Temel ve detaylı arama seçenekleri, e-kitap içerisinde arama yapma, e-kitap üzerine not ekleme, otomatik kaynakça oluşturma, PDF olarak sayfa kaydetme, e-kitap ödünç alma ve kullanıcıların kendi e-kütüphanelerini oluşturabilmeleri gibi birçok özellik sunan HiperKitap ile kullanıcılar kendilerini fiziksel kütüphanede gibi hissetmesini sağlamaktadır.