Mediko-Sosyal

Diş Doktoru    : Jale DEMİR 

Dahili:1850

Üniversitemiz Mediko hizmetlerini yürütmek üzere Rektörlük Binası 1. katta bir Hekim, bir Diş Hekimi mesai saatleri dahilinde görev yapmaktadır.

Diş Ünitesi

 

ÖĞRENCİLERİMİZİN GENEL SAĞLIK SİGORTALILIK HAKKI VE TEDAVİ GİDERLERİNİN  KARŞILANMASI İLE İLGİLİ REHBER

5510 Sayılı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun tüm hükümlerinin 01.01.2012 tarihinde hayata geçirilecek olması nedeni ile ikametgahı Türkiye’de olan kişiler aynı kanunun 60. maddesinde belirtilen koşullarda Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmıştır. Bu doğrultuda Üniversitemiz öğrencilerinin Genel Sağlık Sigortalılıkları hakkında aşağıda yer alan açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

1) Bir işte çalışarak gelir elde eden ve kendi adına sosyal güvencesi bulunan öğrenciler; Bu statüde yer alan öğrencilerimiz çalışmaları karşılığında Genel Sağlık Sigortalılıklarını kazanmış olmalarından dolayı (Üniversitemiz bünyesinde Kısmi Zamanlı Öğrenci olarak çalışan ve staj görevini yerine getiren öğrencilerimiz bu kapsamda değerlendirilmez) gerçekleştirmeleri gereken ekstra bir işlem gerekmemektedir. Sosyal güvenlik aktivasyonlarının yapılmamış olması durumunda bağlı bulunulan Sosyal Güvenlik Merkezi'ne başvurularak aktivasyon işlemi gerçekleştirilmelidir.

2) Herhangi bir işte çalışmayan;

a) Aile fertleri tarafından sosyal güvencesi sağlanan ve 25 yaşını doldurmamış öğrenciler,Öğrencilerimiz aile fertleri içerisinden (anne, baba, eş) sosyal güvencesini sağlayacak olan üyesi adına Sosyal Güvenlik Kurumu sistemi içerisinde tanımlanmış olması gerekir. Bu işlemler eğitim öğretim dönemleri itibari ile temin edilecek Öğrenci Belgelerini Sosyal Güvenlik Merkezleri'ne teslim etmek suretiyle güncellenmelidir.

b) Yaş sınırı olmaksızın ailelerine ait sosyal güvencesi bulunmayan veya 25 yaşını doldurmuş öğrenciler;Aile fertleri (anne, baba,eş) içerisinde sosyal güvencesi olan ferdin bulunmaması durumunda öğrencimizin aile fertleri tarafından, 25 yaşını doldurmuş olan öğrencilerimiz ise kendileri tarafından öğrenci belgesi ile birlikte, adrese dayalı nüfus sitemine göre ikamet adreslerinin bulunduğu il veya ilçe merkezlerinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurarak gelir tespiti yaptırmaları gerekmektedir. Gelir tespiti sonucunda aile bireyleri başına asgari ücretin üçte birinden az gelir tespit edilmesi durumunda öğrencilerimiz, giderleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmak üzere Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınır. Tespit sonucunda asgari ücretin üçte birinden daha fazla gelir tespit edilmesi durumunda öğrencilerimiz aylık ödeyecekleri tutarlar belirtilerek (bu tutar gelir seviyesine göre değişkenlik göstermektedir) Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınır. Öğrencilerimizin başvurularını 01.01.2012 tarihinden itibaren 1 ay içerisinde tamamlamaları gerekmektedir. Aksi takdirde en üst gelir grubu kapsamında değerlendirilir ve yüksek prim oranları ödemek durumunda kalırlar. Öğrencilerimiz ülkemizde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına ait iletişim bilgilerine www.sydgm.gov.tr/tr/vakif web sayfası aracılığı ile ulaşabilirler.

3) Yeşil Kart sahibi olan öğrenciler, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Yeşil Kart verilmiş olan öğrencilerimizin kartlarına ait vize tarihlerinin dolmasının ardından 1 ay içerisinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurarak gelir tespiti yaptırmaları gerekmektedir. Aksi takdirde en üst gelir grubu kapsamında değerlendirilir ve yüksek prim oranları ödemek durumunda kalırlar.

4)    Kısmi zamanlı çalışan ve staj yapan öğrenciler; Üniversitemizde kısmi zamanlı çalışan öğrenciler ile ders müfredatlarına göre staj yapan öğrencilerimizden Sosyal Güvenlik Kurumuna giriş işlemleri yapılmadan önce kendilerinden SGK’dan müstehaklık belgesi alması istenir. Ailesi tarafından bakmakla yükümlü bulunan öğrencilerimiz hakkında üniversitemiz tarafından iş kazası ve meslek hastalığı primleri yatırılır. Bakmakla yükümlü bulunmayan öğrencilerimize ise iş kazası ve meslek hastalıkları primlerinin dışında genel sağlık sigortası primleri de üniversitemiz tarafından yatırılır. Bu kapsamda olan öğrencilerimizin Genel Sağlık Sigortası primleri 30 iş gününü doldurduğunda öğrencilerimiz kendileri üzerinden sağlık yardımlarından faydalanabilirler.