Genel Bilgi

Bölüm Hakkında

Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü eğitim-öğretim programı orman endüstrisinin beklentilerini karşılamakta ve orman endüstri sektörlerine ilişkin temel bilgi sağlamaktadır. Orman Endüstri Mühendisliği lisans programı iletişim, sorun çözme ve teknik yeteneklerin geliştirilmesi konularına önem vermektedir. Bu hedeflere yönelik olarak oluşturulan ders müfredatı odun mekaniği ve teknolojisi , odun koruma, orman ürünleri kimyası ve teknolojisi, ve orman endüstri makinaları alanlarında dersler ile bilgisayar uygulamaları, davranış bilimleri ve işletme yönetimi gibi genel amaçlı dersler içermektedir. Zorunlu derslere ilave olarak öğrencilere kendi tercihlerine göre seçebilme şansı sunulan seçmeli dersler, programa çok yönlü bir özellik katmıştır. Böylece, Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü gerek bireysel ve gerekse gruplar halinde disiplinler arası çalışmalarla orman endüstri problemlerini tanımlayarak çözüm üretebilecektir.

Orman endüstri mühendislerinin; odun fiziği, mekaniği, kimyası ve biyolojisi, odun su ilişkileri ve odun anatomisi ile ilgili teorik bilgilerinde istifade ederek, lingo-selülozik materyalleri katma değeri yüksek odun ürünlerine sürdürülebilirlik ve çevresel açıdan uygun bir şekilde dönüştürmeleri beklenmektedir.
Bölümün, tam ölçekli baskı işlem tesisi ve deneysel ölçekte kurutma fırınının yanı sıra, orman ürünleri kimyası ve teknolojisi, odun fiziği ve mekaniği teknolojisi, odun anatomisi ve odun mikrobiyolojisi olmak üzere toplam 4 ana laboratuvara ayrılmış olan birkaç bin metrekare laboratuvar alanı mevcuttur.

 

Amaç

Hammadde olarak orman ürünlerini işleyen endüstri işletmelerinde çalışmak için gerekli bilgiye sahip öğrenci yetiştirmek, Karşılaştıkları problemleri analiz etme ve çözmek için modern mühendislik araçlarını kullanabilme becerileri olan, Kendi bilgilerini uygulama ile kombine edebilme hünerini haiz, mühendisler ve araştırıcılar yetiştirmektir.

 

Mezunların Mesleki Profili

Orman Endüstri Mühendisliği bölümü mezunları devlette ve özel sektör firmalarında birçok iş fırsatına sahip olabilmektedir. Mezunlar giriş seviyesinde veya orta seviyede iyi bir başlangıç maaşı ve ilerleme fırsatlarıyla işe girebilmektedir. İşverenler çok küçük firmalardan büyük uluslar arası firmalara kadar çeşitlilik göstermektedir ve işletmeler hem gelişmiş bölgelerde hem de kırsal bölgelerde bulunabilmektedir. Programın disiplinler arası yapısı mezunlara, orman ürünleri endüstrisinin üretim, ahşapta üst yüzey işlemleri, ürün tasarımı, kalite kontrol, satış ve pazarlama gibi alanlarında mesleki kariyerlerini sürdürme olanağı vermektedir.

 

Lisans Eğitiminin Süresi ve İçeriği

Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince; Matematik, Kimya, İngilizce, Dendroloji gibi temel fen derslerinin yanında, Odun Patolojisi, Odun Mekaniği, Kağıt Endüstrsi, Kurutma ve Buharlama Teknolojisi, Ekonomi, Yonga Levha Endüstrisi, Lif Levha Endüstrisi, Mobilya Endüstrisi, Pazarlama, Maliyet Muhasebesi, Ergonomi ve İş Etüdü, Technical Engilish gibi bölüm dersleri okutulmaktadır.

Orman Endüstri Mühendisliği lisans programı toplamda 162 yerel ve 240 AKTS kredisine sahip derslerin örgün öğrenim bazlı olarak öğrencilere aktarılacağı bir program olmak üzere düzenlenmiştir.


Programda Yükseköğretim Kanunu’nda yer alan Ortak Zorunlu Dersler ile İngilizce ve Üniversite Senatosu’nun belirlediği diğer ortak dersler yer alır.


Programdan mezun olabilmek için öğrencilerin staj yapma zorunluluğu bulunmaktadır.

 

Mezunların Unvanı, Yüksek Lisans ve Doktora

Mezunlarına Lisans Diploması ve “Orman Endüstri Mühendisi” unvanı verilir. Bölümümüzde Yüksek lisans, Orman Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalında açılmıştır. Bölüm mezunları yanı sıra ilgili bilim dallarından bilimsel hazırlık programı ile öğrenci alınmaktadır. Mezunlara “Yüksek Mühendis” unvanı verilmektedir. Bölümümüzde Doktora, Orman Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalında açılmıştır. Bölüm Lisans ve Yüksek lisans mezunları yanı sıra ilgili bilim dallarından bilimsel hazırlık programı ile öğrenci alınmaktadır. Mezunlara “Doktor” unvanı verilmektedir.