16.05.2023

Geri Dönüşümün Önemi Anlatıldı

Üniversitemiz Gümüşova Meslek Yüksekokulu İş Sağlığı ve Güvenliği Programı’nın düzenlediği “Çevre Sağlığı ve Geri Dönüşüm” adlı seminerde sağlıklı bir gelecek için geri dönüşümün önemine vurgu yapıldı.

Çevrim içi olarak düzenlenen ve moderatörlüğünü Öğr. Gör. İrem Horuz’un yaptığı programda Şallılar Çevre ve Kazanım A.Ş. İşletme Müdürü ve Makine Mühendisi İlyas Şallı bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

Atığı; kullanım süresi dolan ve yaşadığımız ortamdan uzaklaştırılması gereken her türlü malzeme şeklinde tanımlayan Şallı, sürdürülebilir bir yaşam için sıfır atık programının her alanda uygulanması gerektiğini vurguladı. Kamu kurumlarında sıfır atık sisteminin kurulmasının zorunlu olduğunu söyleyen İlyas Şallı, bu zorunluluğun zamanla özel sektör ve evlerde de uygulanacağını söyledi.

Sıfır atık sisteminin sağlıklı bir çevrenin yanında, ekonomik olarak da ciddi getirileri olduğunu ve milli kaynakları koruduğunu dile getiren Şallı, sağlıklı bir geri dönüşümün uygulanması için atıkların kaynağında ayrıştırılması gerektiğini vurguladı.

Kazanç Sağlamanın Yanında Enerji Tasarrufuna da Ciddi Katkı Sağlıyor

Geri dönüşümde atık ürünleri tekrar kullanıma kazandırmak için harcanan enerjinin ciddi boyutlarda olduğunu vurgulayan Şallılar Çevre ve Kazanım A.Ş. İşletme Müdürü ve Makine Mühendisi İlyas Şallı, aynı ürünlerin sıfır üretimini yapmak için ise daha büyük bir enerji tüketimi yapıldığının altını çizdi. Demir, bakır, alüminyum, çelik, teneke gibi metallerin geri dönüşüm sayesinde; enerji tüketiminde %95, hava kirliliğinde %90, su kirliliğinde %97 oranında tasarruf sağladığını söyledi.

Sıfır atık projesi başlamadan, geri dönüşüm değerlerine bakıldığında 2000’li yıllarda geri kazanımın %1 oranda olduğunu söyleyen Şallı, sıfır atık projesinin başladığı 2017 yılında; %13 iken, 2022 yılında ise %27,2 oranına çıktığını ifade etti. Yine 2000’li yıllardan günümüze gelene kadar; atık piller 30 tondan 700 tona, ömrünü tamamlamış lastiklerden 9 bin tonlardan 180 bin tonlara, atık elektrik ve elektronik eşyalarda bin 5 yüz tonlardan 58 bin tonlara, akülerde 10 bin tonlardan 75 bin tonlara, ambalaj atıklarında ise 700 bin tonlardan, 2.2 milyon tonlara ulaştığını vurguladı.

Kağıt atıklarında 1 tondan 17 ağaç kurtarıldığını söyleyen İlyas Şallı, günümüzde oluşan yaklaşık 7oo bin ton ambalaj atığın geri dönüşüm sistemine kazandırılması ile binlerce ağacın kurtarıldığını ve bu atık ürünlerin işlenerek tekrar kullanıma kazandırılması sonucunda çok ciddi miktarda enerjiden tasarruf edildiğini vurguladı. Sıfır atık projesiyle birlikte 62.2 milyar Türk Lirası kazanç sağlandığının altını çizen İlyas Şallı, bu oranın artarak devam edeceğini vurguladı.