13.10.2021

Rektörümüz, Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Konusundaki Desteklerimizi Anlattı

Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ve ihtisaslaşma ekibimiz, Türkiye Muhtarlar Derneği Düzce Şubesi’nde şehrimizin farklı köy ve mahallelerinden gelen 30’un üstünde muhtara ihtisaslaşma sürecimiz hakkında bilgi verdi.

Bilgilendirme etkinliğine Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Türkiye Muhtarlar Derneği Düzce Şubesi Başkanı Tacettin Kaval, Üniversitemiz Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörü Doç. Dr. Uğur Hasırcı, Öğr. Gör. Mehmet Fatih Çakır, gönüllü çiftçimiz Burhan Zoral ve muhtarlarımız katıldı.

5 yıl önce başladığımız ihtisaslaşma yolculuğumuz hakkında bilgiler aktaran Rektörümüz, tıbbi bitki, tıbbi mantar ve arıcılık ürünleri yetiştirme süreci hakkında tecrübelerimizi paylaştı. Muhtarlarımıza, köy ve mahalle sakinlerini tıbbi bitki yetiştirme sürecinde aramıza yeni gönüllüler olarak katılmak konusunda cesaretlendirmelerini öneren Rektörümüz, bu süreçte Üniversitemizin sağladığı destekler hakkında da detaylı bilgiler paylaştı. Bugün sayısı 30’u aşan gönüllü çiftçimiz ile 1000 dönümü aşkın alanda tıbbi bitki yetiştirdiğimizi vurgulayan Rektörümüz, fideden nihai ürüne değer zincirinin her bir halkasında Üniversitemizin sahip olduğu imkanları tanıttı.

Etkinlikte söz alan Türkiye Muhtarlar Derneği Düzce Şubesi Başkanı Tacettin Kaval ise Koordinatörlük personelimizin köy ve mahalleler özelinde de bilgilendirme etkinliği yapmasını talep etti. Ayrıca çiftçilerimizin istifadesine sunulmak üzere tıbbi yetiştiriciliği, tıbbi mantar yetiştiriciliği ve arıcılık konularında Üniversitemizin sağladığı hizmetleri tanıtan görsel tanıtım materyallerinin Türkiye Muhtarlar Derneği Düzce Şubesi iş birliği ile hazırlanmasını önerdi.

Üniversitemiz Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörü Doç. Dr. Uğur Hasırcı ise yaptığı konuşmasında; Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma programının temel amaçlarından birinin, programa dahil olan üniversitelerin, bölge halkına gelir getirici faaliyetleri koordine etmesi olduğunu vurguladı ve bu süreçte Üniversitemizin sahadan tecrübelerini paylaşarak, bu tecrübelere dayalı önerilerini sıraladı. Hasırcı ayrıca bu kapsamda Üniversitemizin konuya ilişkin tüm personel ve cihaz altyapısının bölge çiftçilerimizin istifadesine hazır olduğunu da belirtti.

Gönüllü çiftçimiz Burhan Zoral ise, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği konusundaki desteklerimizi anlattı. Zoral, 5 yıl önce Üniversitemiz iş birliği ile başladığı tıbbi bitki yetiştirme sürecinde bugün artık kendi ürünlerini üreterek sattığını ve geçimini bu yolla temin eder duruma geldiğini belirtti. Sürece yeni katılacak olan çiftçilerimize hiçbir karşılık beklemeksizin her türlü desteği vermeye hazır olduğunu vurgulayan Zoral, tıbbi bitki yetiştirme sürecinde ürün bazlı tecrübelerini de muhtarlarımıza aktardı.