20.04.2021

Nano Parçacıkların Teknoloji ve Medikal Uygulamaları Konuşuldu

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi’nin hayata geçirdiği Popüler Bilim Seminerleri’nin 31. serisinde “Nano Parçacıkların Teknoloji ve Medikal Uygulamaları” konusu ele alındı.

Çevrim içi olarak gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fuat Usta’nın üstlendiği programın davetli konuşmacısı Kırklareli Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mümin Mehmet Koç, bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

Nano parçacık kelimesinin Latince kökenden geldiğini belirten Doç. Dr. Mümin Mehmet Koç, yapısını oluşturan atomların sayısının değiştikçe nano parçacıkların yüzey ve hacim oranlarının da değiştiğini sözlerine ekledi.

Nano parçacıkların üretim metotları hakkında faydalı bilgiler aktaran davetli konuşmacı, farklı yapılardaki örnekler üzerinden sunumuna devam etti. Bu parçacıkların; başta tarım, otomotiv, inşaat, kozmetik, çevre, gıda, elektronik, petrol, tıp ve tekstil gibi kullanım alanlarından söz ederek nano parçacıkların birçok yararlı özelliklerini örneklerle açıkladı.

Sunumunun son bölümünde medikal uygulamalara da değinen Doç. Dr. Mümin Mehmet Koç, görüntüleme ve tedavi başlıkları altında nano parçacıkların işlevleri hakkında bilgiler vererek katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.