2.08.2021

Doğal Yaşam ve Çeşitlilikte Düzce’nin Önemi Anlatıldı

Düzce Kariyer ve Teknoloji Geliştirme Derneği (DÜKAT)  tarafından düzenlenen, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gençlik Projeleri Destekleme Programı 2020-1 çağrısı kapsamında desteklenen “Efteni Gölü Kuş Gözlemi ve Tabiatı Anlama Kampı”, Üniversitemiz, Gölyaka Belediyesi, Düzce Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, Düzce Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Düzce İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği ile gerçekleştirildi. Düzenlenen bu etkinlikle Türkiye’nin çeşitli illerinden 12 farklı üniversiteden gelen öğrenciler, şehrimizin doğal yaşamı hakkında bilgilendirildi.

Üniversitemizin, “Gençlik Projeleri Destek programı” ve Bir gençlik projesi olan; “Gönüllüol” projesinin desteklediği gençlik eğitimi etkinlikleri, öğrencilerimizin gelişmesi için önemli fırsatlar sunuyor. Gençlik eğitim programı kapsamında şehrimize gelen üniversite öğrencileri, 5 gün süresince; “Efteni Gölü” Kuş Gözlemi, Yaban Hayatı, Botanik Eğitimlerinin yanı sıra çeşitli sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerle unutamayacakları bir kamp hayatı yaşadı.

“Sürdürülebilir Bir Yaşam İçin Sulak Alanları Korumalıyız”

Üniversitemiz Orman Fakültesi ziyareti ile başlayan programda, Yaban Hayatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akif Keten tarafından katılımcılar bilgilendirildi. Sürdürülebilir bir yaşam için kullanılabilir su miktarının azlığına vurgu yapan Doç. Dr. Keten, yine sürdürülebilir ve kaliteli bir yaşam için; küresel ısınma ile mücadele, sulak alanların ve biyoçeşitliliğin korunmasının önemini anlattı. Efteni gölünün tarihsel süreci ile ilgili bilgiler veren Doç. Dr. Akif Keten, Efteni gölünde ve Düzce’deki doğal yaşam çeşitliliği hakkında da katılımcıları bilgilendirdi.

Üniversitemiz Orman Fakültesi Herbaryumu’nu (DUOF Herbaryumu) da ziyaret eden öğrenciler, Dr. Öğr. Üyesi Turgay Birtürk tarafından bitki türlerinin kayıt altına alınması ve arşivlenmesi hakkında bilgilendirildi. Katılımcıların merak ettikleri konular hakkında da bilgi veren Birtürk, Uygulama laboratuvarlarında yapılan çalışmalar hakkında da bilgiler paylaştı. Gerçekleştirilen bilgilendirici eğitimlerin ardından katılımcılar, Konuralp tarihi antik tiyatro kazı alanını ziyaret etti.

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Düzce Tesisi Ziyaret Edildi

Programın 2. gününde Efteni gölü ziyareti ile başlayan programda katılımcılar, Doç. Dr. Akif Keten ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Düzce Şubesi Orman Yüksek Mühendisi Selçuk Çömeten, tarafından doğal yaşamı incelemede kullanılan teknik malzemeler tanıtılarak, uygulamalı olarak gösterildi. Toptepe Seyir Terası’nı da ziyaret eden katılımcılar, buradan T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Düzce Tesisine geçti. Tesiste yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirilen katılımcılar, rehabilite hizmeti alan yaban hayvanlarını da görme şansını yakaladı.

Programın 3. gününde Efteni gölünde kuş gözlemi yapan katılımcılar, buradan Melen nehri üzerinde yapılan rafting alanına geçtiler. Melen nehrinde rafting heyecanı yaşayan katılımcılar, çeşitli etkinliklerle günü sonlandı.

Misafir Öğrencileri Kamp Alanında Ziyaret Ettiler

Düzce Teknopark ziyareti ile başlayan 4. gün programında, Düzce Teknopark Genel Müdürü Özkan Şahin, Düzce Teknopark’ın öğrencilere yönelik yaptığı çalışmaları ve verdiği girişimcilik eğitimleri hakkında bilgiler verdi. Öğrencilerin fikirlerini de alan Dr. Öğr. Üyesi Şahin, kampın faydalı olmasını temenni etti. Program, Düzce Gençlik Merkezi ve Güzeldere Şelalesi ile devam etti. Güzeldere kamp alanında üniversiteli gençleri ziyaret eden Gölyaka Belediye Başkanı Yakup Demircan, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Akif Keten, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Düzce İl Müdürü Mevlüt Şanlışimşek ve Düzce Teknopark Genel Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Özkan Şahin öğrencileri ziyaret ederek, onlarla muhabbet etti.

Güzeldere Kamp Alanı’nda 1 gece kamp yapan program katılımcıları üniversiteli gençlere, çadır kurma ve doğada yaşam teknikleri hakkında bilgilendirici eğitimler verildi.

Programın 5. ve son gününde Doç. Dr. Akif Keten liderliğinde doğa yürüyüşü düzenlendi. Programın oldukça verimli geçtiğini söyleyen katılımcı gençler, kendilerine destek veren herkese teşekkür etti.