25.11.2021

Dijital Şiddet ve Zorbalığa Karşı Nasıl Mücadele Edilmeli

Üniversitemiz Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin düzenlediği “Dijital Şiddet ve Zorbalık” adlı panelde dijital şiddet ve zorbalık anlatılarak, dijital şiddet ve zorbalığa karşı mücadelede yapılması gerekenler paylaşıldı.

Moderatörlüğünü Üniversitemiz Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Şule Ay’ın yaptığı panelde; Türkiye Bilişim Derneği Merkez Genç Yönetim Kurulu Başkanı Melih Aşıcı “Dijital şiddet ve zorbalık”, Düzce Barosu Avukatı Bahar Yılmaz Temel “Dijital Şiddet ve Zorbalığa Karşı Haklarımız, Hukuki Mücadele” başlıklarında sunum yaparken, Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Ayas ise “Dijital Şiddet ve Zorbalığın Psikolojik Etkileri, Şiddet Uygulayanın Psikolojisi ve Mücadele” konusu hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Programın ilk sunumunu gerçekleştiren Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Ayas, zorbalığı bir veya birden fazla kişinin kendinden güçsüz birine şiddet uygulaması olarak tanımladı. Geleneksel zorbalıkla siber zorbalığın sonuçlarının farklı olduğunu söyleyen Ayas, siber zorbalığın kişileri daha fazla etkilediğini vurguladı. Siber zorbalığa uğrayan bireylerde; korku, stres, düşük özgüven hatta intihar gibi olumsuzluklara neden olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tuncay Ayas, siber zorbalığa uğrayan kişilerin mahkemede kullanması için delilleri saklamasını ve kendisini asla suçlu olarak hissetmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye Bilişim Derneği Merkez Genç Yönetim Kurulu Başkanı Melih Aşıcı ise yaptığı sunumunda, siber zorbalığın başlıca nedeninin eğitimsizlik olduğunu söyleyerek, ailelerin çocuklara yasak koyması yerine onları eğitmesinin daha yararlı olacağını ifade etti. Dünya genelinde sosyal medya kullanımının az gelişmiş ülkelerde ve gelişmekte olan ülkelerde, gelişmiş ülkelere ve Avrupa ülkelerine oranla daha fazla olduğunu söyleyen Melih Aşıcı, dijital dünyanın önemsenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Programın son sunumunu yapan Düzce Barosu Avukatı Bahar Yılmaz Temel, bilişim suçlarına yönelik kanunların daha yeni olduğunu ifade ederek, daha çalışılması gereken çok konu başlıkları olduğunu söyledi. Mağdurların derhal siber suçlara başvurması gerektiğini vurgulayan Bahar Yılmaz Temel, şikayet süresinin 6 ay olduğunu bu sürenin dikkate alınması gerektiğini dile getirdi. Çocuklarda bu sürenin farklılıklar gösterdiği bilgisini paylaşan misafir konuşmacı, burada da ebeveynlerin haberdar olma durumu söz konusu olduğunu söyledi.