11.03.2021

Üniversitemizden Dünyada ve Türkiye’de Bir İlk

Üniversitemiz ile Türk Eczacılar Birliği (TEB) 20. Bölge Sakarya Eczacı Odası Düzce İl Temsilciliği arasında DAGEM markalı Kestane Propolisi için iş birliği protokolü imzalandı.

İmza törenine; Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, TEB 20. Bölge Sakarya Eczacı Odası Düzce İl Temsilcisi Ecz. Yalçın Bakır, Ecz. Sema Bedir, Üniversitemiz Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, DAGEM Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Münir Uçak, Öğr. Gör. Merve Kambur Acar ve tüm DAGEM ekibi katıldı.

İş birliği protokolünü Üniversitemiz adına Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar imzalarken, TEB 20. Bölge Sakarya Eczacı Odası Düzce İl Temsilciliği adına ise Ecz. Yalçın Bakır imzaladı.

Üniversitemizin ilk markalı arı ürünlerini üretme statüsünü taşıyan DAGEM, arı ürünlerine kazandırdığı yenilikçi bakış açısını eczanelere taşıdı. Ham madde üretiminden son ürüne kadar tüm aşamaları Üniversitemiz Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) tarafından gerçekleştirilen “Kestane Propolisi” Türkiye’de ve dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyor.

Düzce Kestane Propolisi Eczane Raflarında

Üniversitemiz Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi yine bir ilki daha başardı. Türkiye’de ilk kez ham maddeden nihai son ürüne kadar tamamı bir devlet üniversitesi tarafından üretilen markalı ve takviye edici gıda statüsüne sahip olan patentli DAGEM propolisi eczane raflarında yerini alacak.

Yalnızca Düzce Eczanelerinde Satılacak

Kestane döneminde sınırlı miktarda üretimi sağlanan Düzce kestane propolisinden elde edilen propolis ekstraksiyonları, sınırlı üretim nedeniyle yalnızca Düzce eczanelerinde satışa sunulacak. Ülkemizin yerli ve milli kaynaklarını değere dönüştürmede en büyük rol üniversitelere düşüyor. Üniversitemiz kendi yöresine özgü karakteristik özellikler taşıyan kestane propolisini katma değeri yüksek bir ürüne dönüştürerek bölgeye katma değer sağlamanın ve bölge halkına hizmet etmenin haklı gururunu yaşıyor. Üniversitemiz bundan sonraki çalışmalarında da yine yerel ve bölgesel doğal kaynakların değerlendirilmesi yönündeki araştırma ve üretim faaliyetlerine öncelik verecek.

Kestane Propolisi Ham Maddeden Son Ürüne Kadar DAGEM Tarafından Üretiliyor

Düzce’nin tescilli arısı Düzce/Yığılca Ekotipi’nin, Yığılca bal üretim ormanlarından topladığı kestane (Castanea sativa) propolisleri, Türkiye’nin ilk Avrupa Girişimcilik Ödülü’nün sahibi DAGEM tarafından üretiliyor.

DAGEM Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, titizlikle ürettikleri kestane propolisinin imzalanan bu protokol kapsamında yalnızca Düzce eczanelerinde satılacağını;  ilerleyen zamanlarda DAGEM tarafından üretilen ve temel gıda olan ‘Ham Bal’ ve ‘Polen’in de yine Düzce eczanelerinin raflarında yerini alacağını belirtti.

Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, “Propolis ekstraksiyonunda kullanılan ham propolis, kontrollü ve kalıntısız şekilde üretilmelidir. Arılar propolisi bitki kaynaklarından topladığı gibi asfaltlarda yapıştırıcı madde olarak kullanılan zifte, kimyasal boyalara da yönelmektedir. Bir petrol türevi olan zift insan sağlığını tehdit eden kanserojen bir maddedir. Bu nedenle propolis üretimi yapılan arılıkların konumları, çalışma alanlarının temizliği ve ham maddenin üretim şekli gibi faktörler ekstraksiyon yönteminden çok daha fazla önem arz etmektedir. DAGEM tarafından üretilen propolisler, ham maddeden son ürüne kadar kontrollü ve hijyenik şartlarda üretilmektedir. DAGEM olarak 2009’dan günümüze propolis başta olmak üzere arı ürünlerinin katma değerli ürünlere dönüştürülmesinde bölgede öncü olmaya devam ediyoruz.  Kestane propolisinin ayrı olarak değere dönüştürülmesi de yine bir ilk olma özelliği taşıyor.” şeklinde konuştu.

“Dünyada Poplar Propolis Ünlü Biz de Ülke Olarak Kestane Propolisini Dünyaya Tanıtacağız”

Açıklamalarına devam eden Doç. Dr. Kekeçoğlu, “Dünyada poplar propolis yani kavak propolisi, Çin başta olmak üzere birçok ülke tarafından ismini duyurmasına rağmen, Ülke olarak zengin bitki kaynaklarından orijin alan özel coğrafik işaretlere sahip arı ürünlerini dünyaya tanıtmakta geç kaldık.  Zengin bitki kaynaklarımız, medikal değeri yüksek propolis üretimi açısından eşsiz bir hazinedir. Özellikle Karadeniz bölgesinde geniş bir yayılış gösteren Anadolu kestanesi (Castanea sativa) çok kıymetli propolis kaynağıdır. Kestane propolisinin adının tüm dünyada tanınır hale gelmesini sağlayacak bilimsel çalışmalarımızı da tamamladık.” ifadelerini kullandı.

DAGEM’in Amacı Üretim Yapan Arıcılara, Girişimcilere Örnek Olmak

Kurulduğu günden bugüne bölge arıcılarına rol model olma misyonunu üstlenen DAGEM’in bugün geldiği noktada yaptığı girişimlerle bölge arıcılarına örnek üretim ve işletme modelini oluşturduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, “DAGEM’in amacı üretimden son nihai ürüne kadar üreticilere örnek olacak girişimlerde bulunmaktır. Bugün geldiğimiz sonucun da tüm arıcılarımıza ve girişimcilerimize örnek olmasını diliyoruz. Doğru üretim, işletme olma, markalaşma ve pazar süreçleri kaliteli ve güvenilir üretim için son derece önemlidir.” sözleriyle açıklamalarını sonlandırdı.