13.04.2021

“Matematikte Mükemmelleşmenin Önündeki En Büyük Engel Motivasyon Eksikliği”

Üniversitemiz Eğitim Fakültesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bölümü tarafından düzenlenen “Matematik, Motivasyon ve Başarı” başlıklı program çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Programın davetli konuşmacısı Eğitimci D. Pelin Sakın, Matematiği, dünyayı anlamamızı sağlayan güçlü bir araç şeklinde tanımlayarak, Türkiye’deki Matematik eğitimine değindi. Bu alanda öğretmekten daha çok, bireyin tek başına kaldığında Matematiği anlamasının daha önemli olduğunu vurgulayan Sakın, yapılan bir araştırmada Matematikte mükemmelleşmenin önündeki en büyük engelin “motivasyon eksikliği” olarak görüldüğünü sözlerine ekledi.

Motivasyonu etkileyen en büyük etkenlerden birinin ders içeriği olduğunu söyleyen D. Pelin Sakın, Matematiksel işlemleri bağlamlara oturtmanın önemine dikkat çekti. Kişisel bağlam (yemek, alışveriş, spor), mesleki bağlam (harcama, fatura, tasarım/mimari), toplumsal bağlam (toplu taşıma, demografi, reklamcılık, ekonomi) ve bilimsel bağlam (hava, iklim, ekoloji, tıp, uzay bilimi gibi) olmak üzere dört bağlam türü hakkında bilgiler veren davetli konuşmacı, yaptıkları çalışmalardan da örnekler verdi.

Motivasyonu artırmada öğrencilerle kurulan ilişkinin de önemine işaret eden D. Pelin Sakın, özellikle Z kuşağı çocuklarıyla iletişimi güçlendirmenin yöntemlerinden bahsederek katılımcıların sorularını yanıtladı.