18.05.2022

Üniversitemizde “Zafere Giden Yol: Samsun’a Çıkış” Başlıklı Program Gerçekleştirildi

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “Zafere Giden Yol: Samsun’a Çıkış” başlıklı program, çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Programın moderatörlüğünü gerçekleştiren Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan Genç, 19 Mayıs 1919 tarihi üzerinden 103 yıl geçtiğini belirterek Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehitlerimizi saygıyla andıklarını ifade etti. 30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Mütarekesi’nin ağır şartlarının bilindiğinde, 19 Mayıs, Milli Mücadele ve Lozan Barış Antlaşması’nın öneminin daha iyi anlaşılacağına dikkat çeken Prof. Dr. Genç, İngilizlerin işgal ettikleri ilk şehrin Musul olmasının da savaşın felsefesini anlattığını sözlerine ekledi.

Programda Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Sibel Küçükkülahlı konuyla ilgi bir sunum gerçekleştirdi. 19 Mayıs 1919’a kadar Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün asker olarak bilindiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Sibel Küçükkülahlı, 23 Nisan 1920’ye gelindiğinde ise Atatürk’ün Milli Mücadele lideri ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı olarak siyasi kimlik kazandığını dile getirdi.

Mondros Mütarekesi sürecinde Osmanlı Devleti’nin şartlarından bahseden Küçükkülahlı, ülkede çivi bile üretilemediğini, Anadolu köylüsünün uzun yıllardır savaşta olduğu için üretimden uzaklaşmak durumunda kaldığını belirtti.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün; Samsun’a gelince, raporunda karışıkları Türklerin değil Rumların çıkardığını dillendirerek Havza’da ise millete umut vererek memleketi kurtaracaklarını söylediğini ifade etti. Amasya Genelgesi ile Kurtuluş Savaşı’nın manifestosunu oluşturan Atatürk’ün, Heyet-i Temsiliye Başkanı olarak Erzurum ve Sivas Kongreleri’ni düzenlediğini dile getiren öğretim üyemiz, TBMM Başkanı olarak da tanınan bir siyasi lidere dönüştüğüne işaret etti. TBMM sonrası süreçten de bahseden Dr. Öğr. Üyesi Sibel Küçükkülahlı, kazanılan savaşlar sonrasında Lozan’la birlikte Milli Mücadele sürecinin taçlandığını belirterek sözlerini sonlandırdı.