19.04.2021

Turizm Haftası Düzenlenen Etkinliklerle Kutlanıyor

Üniversitemiz Gölyaka Meslek Yüksekokulu’nun düzenlediği “Açık Ders” uygulamasında bu hafta, “Türkiye’de Aşçılık” başlığı altında, Türk mutfağı ve yetenekli aşçılarımız anlatıldı.

Moderatörlüğünü Gölyaka Meslek Yüksekokulu Öğretim Elemanı Öğr. Gör. Reyhan Sönmez’in yaptığı programda, Beykent Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı ve TV Programcısı Dr. Öğr. Üyesi Esat Özata, “Türkiye’de Aşçılık” üzerine bilgi ve deneyimlerini anlattı.

Programın açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Gölyaka Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Nejla Özmen, Turizm Haftası’nın 45. yılının düzenlendiğini belirterek, Türkiye genelinde farklı etkinliklerle Turizm Haftası’na dikkat çekildiğini söyledi. Meslek Yüksekokulu olarak, bu haftaya özel, turizmde önemli yere sahip aşçılık mesleğini ele aldıklarını ifade eden Özmen, Üniversitemizin davetini geri çevirmeyen Dr. Öğr. Üyesi Esat Özata teşekkür etti.

Üniversitemiz Gölyaka Meslek Yüksekokulu’nun 2021-2022 akademik yılında Aşçılık Programı’na öğrenci almaya başlayacağı bilgisini de paylaşan Dr. Öğr. Üyesi Nejla Özmen, düzenlenen bu etkinliğin de kendilerine önemli kazanımlar sağlayacağını ifade etti.

Gerçekleştirilen açılış konuşmasından sonra sunumuna başlayan Dr. Öğr. Üyesi Esat Özata, aşçılığı; kişinin kendi öz dünyasıyla, düşüncesiyle ortaya çıkardığı bir çalışma olarak tanımladı. Aşçılığın hem zanaat hem de sanat olduğunu dile getiren Özata, aşçılığın belirli düşüncelerin, belirli hayal gücünün dışa vurumu olarak da tanımlanabileceğini söyledi.

Aşçılık mesleğine 20 yıl öncesinde pek değer verilmediğini, kendisinin de bu bölümde okumaya başladığında ailesinden ve çevresinden tepkiler aldığını vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Esat Özata, bu gün aşçılık mesleğinin değerinin anlaşıldığını, ancak daha ilerlemesi gerektiğini ifade etti. Türkiye’de 90’lı yıllarda restoranlarda, otellerde; Uzakdoğu’dan, İtalya’dan şefler çalışırken, bugün Türk şeflerin çalıştığını ve dünyaca tanınan Türk şeflerinin olduğunu vurguladı. Türkiye’nin daha gelişmesi gerektiğinin altını çizen Özata, üniversitelerin sadece meslek öğretilen bir kurs gibi görülmemesi gerektiğini, üniversitelerin mesleğin yanında farklı kültürlere, bilime ve kaliteye önem veren nitelikli bireyler yetiştiren, bilim merkezi olarak değerlendirilmesi tavsiyesinde bulundu.

Konuşmasında stajın önemine de değinen Dr. Öğr. Üyesi Esat Özata, öğrencilerin yaz tatillerinde, parayı fazla sorgulamadan, farklı insanları tanımak adına, iş ortamını görmek adına çalışmaları gerektiğinin altını çizdi. Farklı mutfakları tanımak için yurt dışına çıkmanın önemine de değinen Özata, insanların kendi yaşam alanı dışında farklı yaşamların olduğunu, farklı kültürlerin olduğunu bilmesi için yurt dışı deneyiminin önemli katkıları olacağını söyledi.

Katılımcılardan gelen soruları da yanıtlayan Dr. Öğr. Üyesi Esat Özata, pandemi sonrasında yüz yüze görüşme temennisi ile sunumunu sonlandırdı.