21.04.2021

Kadınların Sigorta ve İstihdam Edilebilirliği İçin Eğitim Modülleri Projesi’nde Sona Gelindi

Üniversitemiz koordinatörlüğünde gerçekleştirilen ve 2 yıl süren “Yetişkin Eğitimi” Avrupa Birliği projesi başarıyla sona gelindi.

Üniversitemiz Koordinatörlüğünde yürütülen Erasmus+ KA204 “Yetişkin Eğitimi” için Stratejik Ortaklıklar EMIEW (Kadınların Sigortası ve İstihdam Edilebilirliği için Eğitim Modülleri- Educational Modules for Insurance and Employability of Women) Projesi 2 yıllık sürenin sonunda başarılı bir şekilde sonuçlandırıldı.

Yürütülen projeyle ilgili bilgiler veren Proje Koordinatörü, Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Metin Kılıç; EMIEW Projesi’ni “Türkiye, Almanya, Portekiz ve Slovakya’dan Üniversite, kurum ve derneklerin ortaklığında yürütülen yetişkin eğitimi projesidir.” şeklinde tanımladı.

Proje Dezavantajlı Kadınlar İçin Tasarlandı

İki yıl süresince gerek yurt içinde gerekse de yurt dışında başarılı çalışmalara imza attıklarını söyleyen Doç. Dr. Metin Kılıç, EMIEW’in, düşük statü ve saygınlığa sahip daha az eğitimli çalışan ya da çalışmayan kadınların iş ve sosyal sigorta ile ilgili ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir girişim olduğunu ve EMIEW’in dezavantajlı kadınların imkânlarını iyileştirmek için tasarlandığını belirtti.  

Yapılan çalışmalarla birlikte beş entelektüel çıktı ortaya konulduğunu söyleyen Metin Kılıç, “İlk olarak Eğitim modülleri çıktısının geliştirilmesi için proje başlangıcında ortaklar tarafından şekillendirilip 4 ortak ülkede toplam 218 kişiye uygulanan ihtiyaç analizidir. İhtiyaç analizi eğitim modüllerinin yüksek kalitede olması için tasarlanmış ve ihtiyaç analizi sonuçlarından 5 ana kategoride 22 eğitim modülü hazırlanmıştır. Kadınların iş kurma becerilerini, iş bulma, işe tutunma, kişilik gelişimi ve sosyalleşme becerilerini arttırmak için eğitim modülleri kitapçığı İngilizce, Türkçe, Almanca, Portekizce, Slovakça dillerinde (860 sayfa) yazılmıştır.” dedi.

Katılımcılara 5 Ana Kategoride 5 Dilde İhtiyacına Göre 5 Farklı Sertifika

Yapılan eğitimler hakkında da bilgiler veren Kılıç, “Eğitim modüllerini destekleyici bir diğer fikri çıktı olan çevrimiçi öğrenme platformunda Bilgi ve iletişim teknolojileri (3 Modül), Kariyer Geliştirme (5 M), Sosyal Beceri Gelişimi (6 M), Girişimcilik Becerileri (3 M), Mesleki Beceriler (5 M) 5 ana başlık altında oluşturulmuştur. Her ana başlık altındaki modülleri destekleyici video çekimleri, powerpoint sunumları, pdf metinleri, forum sayfası, görevler, testler oluşturulmuş ve süreçte %70 başarıya ulaşıldığı taktirde katılımcılara çevrimiçi sertifika alma imkanı sağlanmıştır. Katılımcılara 5 ana kategoride 5 dilde ihtiyacına göre 5 farklı sertifika alabilme fırsatı sunulmuştur.” ifadelerini kullandı.

Çevrimiçi öğrenme platformunu desteklemek düşüncesiyle dezavantajlı daha fazla kadına ulaşma amacı taşıdıklarını söyleyen Doç. Dr. Kılıç,  projenin yaygınlaştırılmasını arttırmak için proje web sayfasının tamamı da 5 dilde tasarlandığı bilgisini verdi.

Eğitimlerin Müfredatı Katılımcıların Eğitim İhtiyaçlarına Göre Hazırlandı

Eğitim modüllerinin etkisini ve yaygınlaştırmasını arttırmak için oluşturulan bir diğer önemli çıktının “Yetişkin Eğitimi Kursları” olduğunu ifade eden Metin Kılıç, “Eğitimler dört ortak ülkede 59 katılımcı ile düzenlenmiştir. Eğitimlerin müfredatı tamamen katılımcıların eğitim ihtiyaçlarına göre hazırlanmış ve 3 öğretim metodu (etkileşimli sunumlar, beyin fırtınası ve videolu eğitim) kullanılmıştır. Eğitimlerin bitiminde tüm katılımcılara sertifika verilmiş ve elde edilen verilerle 72 sayfa kitapçık (İngilizc-Türkçe) oluşturulmuştur.” dedi.

Katılımcılardan Anketlerle Bilgi Toplandı

Çevrimiçi eğitim platformunu, içerdiği eğitim modüllerini ve diğer çıktıları değerlendirmek amacıyla Test ve Analiz raporu bir diğer çıktı olarak üretildiğini dile getiren Öğretim Üyemiz, gelişmiş bir anket eşliğinde katılımcılara (756 katılımcıya) işe yönelmek, modüllerin değerlendirilmesi, çevrimiçi öğrenme platformu ve diğer çıktıların değerlendirilmesi ile ilgili sorular yönlendirildiğini söyledi. Ayrıca Kılıç, üç farklı başlıkta sorulan bu anketlerin analiz sonuçlarının detaylı şekilde raporlandığını, Test ve Analiz Raporu (İngilizce-Türkçe 73 sayfa) kitapçığı olarak yayınlandığını ifade etti.

Son fikri çıktı olarak oluşturulan el kitapçığı 4 ortak ülkedeki istihdam türleri ve sosyal güvenlik konularına bir giriş yaptığı bilgisini paylaşan Kılıç, çalışma hayatı, çalışanların hakları ve sorumlulukları, sosyal sigorta sisteminin faydalarını destekleyen teknik el kitabı İngilizce ve Türkçe (web sayfasında 5 dilde) 125 sayfa olarak yazıldığını söyledi.

Ulus Ötesi Toplantılar Düzenlendi

Etkili bir iletişim ve işbirliği için proje sürecinde Slack, Skype, mail grubu, Twitter, Google drive gibi çeşitli iletişim platformlarının kullanıldığını kaydeden Doç. Dr. Metin Kılıç, “Yine proje sürecinde her 3 ayda bir proje iç değerlendirme analizleri yapılarak projenin kalitesini arttırmak için çaba gösterilmiştir. Proje kapsamında çalışan kadınların uluslararası sorunlarını, uygunsuz koşul ve durumlarını iyileştirmek için alınması gereken önlemleri ve projenin gidişatını şekillendirmek üzere 5 adet ulus ötesi toplantı (Başlangıç ​​ve final toplantısı Türkiye'de 2, Almanya, Portekiz ve Slovakya’da birer) planlanmıştır. Covid-19 nedeniyle Slovakya ve Final toplantısı online olarak yapılmıştır. Projeyi yaygınlaştırmak ve geliştirmek için Türkiye, Slovakya ve Portekiz de geniş katılımlı çoğaltıcı etki toplantıları düzenlenmiş, proje ile ilgili telif gerektirmeyen uluslararası bir kitap yazılmış ve Proje yerel, ulusal, uluslararası medya araçlarında da tanıtılmıştır.” dedi.

Kadınlar Kendi İşini Kurmayı Öğrendi

Proje uygulama sonucunda; Kadınlar haklarının ve uygun istihdam koşullarının faydalarını öğrendiklerini vurgulayan Doç. Dr. Metin Kılıç, “İşsiz kadınların veya düşük kaliteli iş becerisine sahip kadınların ev temizliği, çocuk bakıcılığı… gibi bir takım işlerde beceri kazanmaları ve sigortasız çalışmalarının önüne geçilmesi için farkındalıklar oluşturulmuştur. Kadınlar kendi işlerini kurmayı, kendi işinin patronu olmayı öğrenmiş ve sigortalı kadınların istihdamı teşvik edilmiştir.” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

Genel tanıtım videoları, broşürler, ortaklar hakkında detaylı bilgiler, sosyal paylaşım ağları, linkler gibi birçok bilgiye https://emiew.duzce.edu.tr/ adlı web sayfamızdan ulaşabilirsiniz.