26.07.2021

Rektörümüz “Tercih Zamanı” Programına Konuk Oldu

Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, CNN TÜRK’te Serra Taşkıran’ın hazırlayıp sunduğu “Tercih Zamanı” programında, Üniversitemiz hakkında merak edilenleri anlatı.

Üniversitenin kültürünü yansıtmasının önemine değinen Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, üniversite mensuplarının, kurumun; ruhunu, kültürünü, özümsemesinin önemini vurgulayarak, Üniversitemizin, kısa zamanda mensubu olmaktan gurur duyulan bir yükseköğretim kurumu olmayı başardığını dile getirdi.

Tarımsal Atıkları Endüstriyel Bir Değere Dönüştürme Çabası İçerisindeyiz”

Üniversitemizin bir ihtisas Üniversitesi olduğunu söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, “Biz mensubu olmaktan gurur duyulan bir üniversite olmayı nasıl başardık; Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) 2016 yılında başlattığı ‘Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması’ programına aday olduk ve seçildik. Seçildiğimiz andan itibaren de bölgemizin güzel doğasına, üretilen tarımsal ürünlerine yönelik çalışmalara başladık. Bu kapsamda sağlık alanında, hem dünyada, hem ülkemizde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp biraz ihmal edildiği için, gerek tıbbi aromatik bitki üretimi, gerekse tıbbi mantar yetiştiriciliğini, bunların içerisine bölgemizde önemli bir yer tutan arıcılık faaliyetlerini de katarak, bu alanları kendimize iş edindik. Çevre alanında da önemli çalışmalar yapıyoruz. Örnek çalışmalarımızdan bir tanesi de bölgemizin önemli geçim kaynaklarından olan fındığın kabuklarından ürünler üretiyoruz. Kısacası tarımsal atıkları endüstriyel bir değere dönüştürme çabası içerisindeyiz.” dedi.

Ayırt Edici Özelliklerinden Bir Tanesi de Şehirle Üniversite Arasındaki Sınırların Kaldırılması”

Üniversitemizin hem dış kaynaklı fonların, hem de kurum içerisinde ayrılan araştırma kaynaklarıyla 200’e yakın yürüttüğü proje olduğunun altını çizen Rektörümüz, enerjiden sağlığa, ormandan afet alanlarına kadar çok çeşitli projeleri olduğunu ifade etti. Üniversitemizin topluma katkı sağlayan projelere öncelik verdiğini vurgulayan Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Üniversitemizin ayırt edici özelliklerinden bir tanesinin de şehirle Üniversite yerleşkesi arasındaki sınırlarının kaldırılmış olması olduğunu dile getirdi. Üniversite ve şehir arasındaki sınırların kaldırılmasını “geçirgenlik” ya da “şeffaflık” olarak nitelendiren Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, “Bu geçirgenliğin şehre yansıması, üretilen bilimsel bilginin bölgeye yansıması önemli. Üretilen bilgilerin bölge insanlarının sorunlarına çözüm üretmesi gerçekten çok önemli. Eskiden sanat, sanat için mi? Sanat toplum için mi? tartışması vardı. Bu gün ise bilim bilim için mi? Yoksa bilim toplum için mi? tartışması var. Biz bilimin toplum için olması gerektiğine inanlardanız. Üniversite olarak biz bölgemizin sanayicisine, çiftçisine, arıcısına, sivil toplum kuruluşlarına destek oluyoruz. Yürüttüğümüz projelerle bölgenin gerçek sorunlarına çözüm üretmek için destek oluyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Öğrencilerin Girişimci Ruhunu Destekliyoruz”

Tercih yapacak öğrencilerin dinamik bir üniversiteye geleceklerinin altını çizen Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Üniversitemizin öğrencilerine verdiği akademik bilginin yanında, girişimci olmak isteyenler için de Düzce Teknopark aracılığıyla sağladığı mentörlük destekleriyle, öğrencilerin girişimcilik ruhunu desteklediğini söyledi. Çeşitli etkinliklerle öğrencilerimizle sanayicileri ve işverenleri buluşturduklarını dile getiren Rektörümüz, isteyen öğrencilerin de öğrenci kulüplerine katılarak kendi etkinlik faaliyetlerini yürütebileceklerini söyledi. Yerleşkemizin öğrencilerimizin hayatını kolaylaştıracak, öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayacak, öğrenci dostu bir yerleşke olduğunu vurgulayan Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Üniversitemizin; gerek halı sahası, gerek tenis kortları ve sosyal alanlarıyla öğrencilerin her türlü ihtiyaçlarına cevap verebilecek, yaşayan bir kampüs olduğunun altını çizdi. Öğrencilerimizin %90’ının şehir dışından geldiğini sözlerine ekleyen Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, 81 il ve 55 ülkeden öğrencilerimiz olduğunun bilgisini paylaştı.

“Öğrencilerin Barınma Sorunu Yaşayacaklarını Düşünmüyorum”

Öğrencilerin barınma olanaklarından da bahseden Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun şehrimizde ciddi sayıda yurtlar yaptığını vurgulayarak, bu yurtlara yerleşemeyen öğrenciler için de Üniversitemiz yerleşkesinin çevresinde ve şehrimizde özel yurtlar ve apartlar olduğunu dile getirdi. Öğrencilerin barınma konusunda sorun yaşayacaklarını düşünmediğini söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, şehrimizin de son 3 yıl içerisinde önemli gelişmeler kaydettiğini ifade etti.

“Tıp Fakültesi Binasını Yeniledik”

Üniversitemiz Tıp Fakültesi’nden de bahseden Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Tıp Fakültesi binasının yenilendiğini ve Hastanemize bitişik olarak inşa edildiğini vurgulayarak, tıp öğrencilerimizin gerek sosyal gerekse de akademik her türlü ihtiyaçlarını cevaplayacak bir sistem oluşturduklarını söyledi. Üniversitemizin kendi hastanesinin olmasının bir avantaj olduğunu dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Hastanemizin bölgemizin sağlık ihtiyaçlarına cevap verirken öğrencilerimizin gelişimi için de bir fırsat olduğunu vurguladı.

“Cesur, Dinamik, Risk Almaktan Endişe Etmeyen Bireyler Yetiştirmek İstiyoruz”

Üniversitemizin öğrencilerinin kariyer gelişimi için yaptığı çalışmalara da değinen Rektörümüz, Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezimizin yürüttüğü çalışmaların önemini anlattı. Üniversitemiz Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi’nin mezun öğrencilerimizi de takip ettiğini söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Merkezimizin, öğrencilerin kariyer sürecine katkı sağlayacak önemli etkinlikler düzenlediğini ifade etti. Öğrencilerin, sadece kamuya yönelik düşüncelerle yetiştirilmediğinin altını çizen Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, “Biz gençlerin; dinamik, girişimci, cesur, risk almaktan endişe etmeyen, üniversiteden aldığı akademik bilgiyi, cesareti ve azmiyle farklı girişimcilik fikirlerine dönüştürebilen bir profil yetiştirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

“Akademisyenlerimizin Uluslararası Çalışmalara Katılmasını Önemsiyoruz”

Üniversitemizin akademik kadrosu hakkında da bilgiler paylaşan Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Üniversitemiz öğretim elemanlarının uluslararası deneyimlerinin olmasını önemsediklerini ve Üniversitemizin bu yönde sağladığı görevlerle öğretim elemanlarımızın bilgi ve becerilerinin gelişmesine olanak sağlandığını ifade etti. Üniversitemizin kadrosuna yeni katılanlar için her yıl düzenlediği “Eğiticinin Eğitimi” adlı programla kurum içi eğitimi uygulandığını söyleyen Prof. Dr. Çakar, gelişen yenilikler hakkında da çalışanlarımızın sürekli bilgilendirildiğini dile getirdi.