3.05.2021

“Şiddet, Temelinde Bir İnsan Hakkı Problemidir”

Üniversitemiz İş Dünyasında Kadın Topluluğu’nun düzenlediği “Kadına Yönelik Şiddet ve Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği” başlıklı program, çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Google Meet platformu üzerinde gerçekleşen programa konuk olan Avukat Yiğit Gökçehan Koçoğlu, eğitim ve kariyer hayatıyla ilgili bilgiler vererek sözlerine başladı.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin temelinde herhangi bir bilgiye dayanmayan, tamamen toplumsal örf ve adetlerden doğan, değişken yapıdaki kültürel normlar olduğunu söyleyen Yiğit Gökçehan Koçoğlu; kültürel normlardan ziyade bilgi ve insan hakları temele alındığı takdirde toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin daha az yaşanacağını ifade etti.

Şiddetin temelinde bir insan hakkı probleminin var olduğuna değinen Koçoğlu, insanların konuşarak anlaşabilecekleri yerde şiddete başvurarak her şeyi daha büyük problem haline getirdiklerini sözlerine ekledi.

6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun geçerliliği üzerinde duran davetli konuşmacı, şiddet gören kişilerin ilk olarak şiddet gördükleri yerden uzaklaşmalarını akabinde en yakın karakola giderek şikâyette bulunmaları gerektiğini belirtti. Bununla birlikte, Aile Mahkemelerine başvurularak tedbir kararı alınmasının önemini vurgulayan Yiğit Gökçehan Koçoğlu, öğrencilerin sorularını cevaplayarak konuşmasını sonlandırdı.