29.09.2021

Vefatının 700. Yılında Üniversitemizden Yunus Emre’nin Düşünce Dünyasına Yönelik Anlamlı Program

Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü ile Düzce İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle, Yunus Emre’nin vefatının 700. yılı kapsamında düzenlenen ve iki gün süresince devam eden Ulusal Yunus Emre Öğrenci Sempozyumu, gerçekleştirilen oturumların ardından sona erdi.

Vefatının 700. yılı nedeniyle UNESCO tarafından anma yıl dönümleri kapsamına alınması ve Cumhurbaşkanlığı Makamı tarafından da 2021 yılının “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak ilan edilmesi vesilesiyle Üniversitemiz tarafından düzenlenen sempozyumla; sesi çağları aşan ve insanlığın ortak değeri hâline gelen büyük şairimiz Yunus Emre’yi anmak, O’nun duygu ve düşünce dünyasından istifade etmek amaçlandı.

Çevrim içi olarak düzenlenen sempozyumda, birçok oturum gerçekleştirilerek konuyla ilgili 30’a yakın bildiri paylaşıldı. “Yunus Emre’nin Eserlerinde Yer Alan Değerlerin Türkçe Ders Kitaplarında Yer Alma Durumunun İncelenmesi”, “Yunus Emre’yle İlgili Yayınlanan Makaleler Üzerine Bir İçerik Analiz Çalışması”, “Türkiye Üniversitelerinde Yapılmış Yunus Emre Konulu Tezler”, “Yunus Emre Divanı’nda Mitoloji”, “Derin Ekoloji ve Tasavvuf Bağlamında Bir Okuma Denemesi: Yunus Emre Dîvânı” gibi konu başlıklarının yanı sıra “Yunus Emre’ye ve Şiirlerindeki Sembollere Sezai Karakoç’ un Gözüyle Bakmak”, “Yunus Emre Şiirlerinde Cennet-Allah İkilemi, Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Sürecinde Kelime Öğretiminde Görsel Anımsatıcıların Faydaları”, “Türk Halkında Âşık Sanatı”, “Oyun ve Dil Becerileri İlişkisi” gibi başlıklarda önemli akademik çalışmalar katılımcılarla paylaşıldı.

Konuyla ilgili bilimsel ve akademik değerlendirmelerin yapıldığı sempozyumda; “Türk Dili ve Eğitimi, Türk Edebiyatı ve Eğitimi, Türkçe Eğitimi, Türk Tarihi, Türk Kültürü ve Eğitim Bilimleri” ile ilgili konulara da yer verilerek, hem Yunus Emre hem de Türk dili hakkında yeni bakış açıları geliştirildi.

Ulusal Yunus Emre Öğrenci Sempozyumu, kapanış oturumunun ardından sona erdi.