3.09.2021

“Doğayı ve Biyolojik Çeşitliliği Korumada Toplum-Bilim Çalışmaları İle Daha Güçlü Yol Alınabilir”

Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü tarafından, COST Action CA17122 – Sanal Hareketlilik Programı kapsamında düzenlenen “Türkiye'de Vatandaş Bilimi Yoluyla Yabancı Bitki Taksonları ve Potansiyel İstilacı Bitkiler İçin Halkın Anlayışını Geliştirmek” başlıklı online etkinlik, Üniversitemiz Çevrim İçi Eğitim Sistemi üzerinden gerçekleştirildi.

Programda, Üniversitemiz Ziraat Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Yazlık, “Yabancı Bitki Türleri ve Potansiyel İstilacı Bitkiler: Tarım - Orman Üreticileri ve Peyzaj İşçilerine Yönelik Farkındalık Eğitimi” başlıklı sunumunu katılımcılarla paylaştı.

Proje kapsamında veriler elde etmek için katılımcılara çeşitli sorular yönelterek sunumuna başlayan Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Yazlık, COST Action CA17122 – Sanal Hareketlilik Programı çerçevesinde üreticilere ve peyzaj işçilerine yönelik ilk etkinliği gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Doğanın ve biyolojik çeşitliliğin korunmasında insanların en önemli etkenlerin başında geldiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Yazlık, bu nedenle doğayı ve biyolojik çeşitliliği koruma faaliyetlerinde toplum-bilim çalışmaları ile daha güçlü yol alınabileceğini vurguladı.

Sunumunda; “Tanımlamalar, Yabancı Türlerin Etkileri ve İstila Potansiyeli, Vatandaş Bilimi, Üreticiler ve Peyzaj İşçilerinin Katkıları” başlıkları altında önemli bilgiler aktaran öğretim üyemiz, istilacı yabancı türlerin iklim değişikliği ve habitat tahribatının yanı sıra biyolojik çeşitliliğe yönelik en büyük tehditlerden biri olduğuna dikkat çekti.

Vatandaş biliminin ise bilimsel verileri toplamak veya analiz etmek için halktan yararlanılan bir araştırma tekniği olarak tanımlandığını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Yazlık, “Vatandaş bilimine katılın ve yabancı tür istilalarını durdurmaya yardım edin!” diyerek üreticiler ve peyzaj işçileri ile uzmanlar arasındaki iş birliklerinin artırılmasının önemi üzerinde durdu.