9.06.2021

Rektörümüz Akademide Kadının Güçlenmesine Yönelik Yeni Politika Belirleme Çalışmalarına Katıldı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç başkanlığında düzenlenen toplantıda Türkiye'de görev yapan kadın rektörlerimiz yer aldı.

Akademide kadının güçlenmesine yönelik bir çalışma başlattıklarını bildirerek sözlerine başlayan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, kadın akademisyen oranlarıyla ilgili yakalanan ivmenin devam ettirilmesi, güvenli kampüs gibi konularda belirleyecekleri kriterlere göre üniversiteleri bir sıralamaya tabi tutacaklarını ve bu sıralamayı kamuoyuna açıklayacaklarını ifade etti.

Toplantıda kadın rektörlerden bütün bu süreçleri kendi aralarında oluşturdukları bir mekanizma ile başlatarak nihai raporlandırmayı tamamlamaları ve bu konuda kendilerinden yönlendirme beklememelerini istediklerini söyleyen Prof. Dr. Saraç, “Karar mekanizmalarımıza da bu raporu yansıtacağımız konusunda sözümüzü ifade ettik. Akademideki kadının güçlendirilmesi, kampüslerdeki kız öğrencilerimizin daha güvenli ortamlarda daha huzurlu bir şekilde eğitim öğretimlerini sürdürebilmelerine ilişkin kriterler, yine kadın rektörlerimiz tarafından belirlenecek. Bu bir ilk ama biz başka bir hususu eklemek istiyoruz. Bu kriterlere göre üniversiteleri değerlendireceğiz ve kamuoyuna bu kriterler neticesindeki üniversitelerin durumunu çok şeffaf bir şekilde açıklayacağız. Engelsiz Üniversite Ödülleri gibi kadın öğretim üyelerinin ve üst yöneticilerin istihdamı ile güvenli kampüs gibi fiziki kriterleri belirleyerek, üniversiteleri bir sıralamaya tabi tutacağız ve bu sıralamayı kamuoyuna açıklayacağız." şeklinde konuştu.

“Çözüm Üretmeden Eleştiriler Getiriliyor”

Toplantıda Anadolu Ajansı Muhabirinin sorularını yanıtlayan Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Yükseköğretimdeki kadın istatistiklerine yansıyan çalışmalardan dolayı YÖK Başkanı Saraç'a teşekkür etti. Günümüzde yapılan eleştirileri dile getiren Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, “Son yıllarda maalesef çözüm üretmeden, öneri getirmeden eleştirmek bir alışkanlık haline geldi. Oysa ki ülkemizde kadın alanında rakamlara da yansıyan çalışmalar yapılıyor. Bu çerçevede 10 vakıf, 8 devlet üniversitesinde olmak üzere Türkiye'de 18 kadın rektör görev yapıyor. Yükseköğretim alanındaki kadın akademisyen sayısı da Avrupa ortalamalarının da çok üstünde.” diye konuştu.

Türkiye'yi kadın akademisyenlerin büyük bir cazibe alanı ve çok değerli bilimsel projeler ve değerler üretebilecekleri bir alan haline getirebilmek için yapılabilecekler konusunda istişarelerde bulunduklarını söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, “YÖK Akademi Liyakat Platformu'nun işlevsel hale getirilmesi ve tüm üniversiteler tarafından kullanılması, yükseköğretimde kadınların liderlik alanlarına da talip olabilecekleri, cesaret verici ve motive edici atmosferler oluşturulması da önerilerimiz içinde bir parça.” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.