4.07.2022

Endoskopi Ünitemiz Bölgenin Şifa Adresi

İleri düzey teknoloji ile modern bir şekilde donatılan Üniversitemiz Hastanesi Endoskopi Ünitesi’nde tanı ve tedaviye yönelik tüm endoskopik girişimler, uzman akademik kadrosu tarafından başarıyla uygulanıyor. Batı Karadeniz Bölgesi’ne hizmet veren ünite,  eğitim ve araştırma merkezi olmanın gereği doğrultusunda Gastroenteroloji yan dal asistanı eğitimi de vermeye başlıyor.

Üniversitemiz Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı ve Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Torun, Üniversitemiz Hastanesi Endoskopi Ünitesi hakkında bilgi verdi.

“400 M2 Kapalı Alanda 18 Personel Hizmet Veriyor”

Endoskopi Ünitesinin 2017 yılında taşındığı Dr. Talat Bahçebaşı binasında; hizmet alanının genişlediğine dikkat çeken Doç. Dr. Torun,  “Ünite dört adet Endoskopik işlem odası, ph-empedans-motilite odası, karaciğer biyopsi odası, sterilizasyon ve dezenfeksiyon odası, anesteziden uyanma-derlenme odası, doktor ve hemşire odaları olmak üzere 400 m2 kapalı alanda hizmet vermektedir. Ünitede 3 öğretim üyesi, 2 asistan doktor, 2 intern doktor, 6 hemşire, 1 hemşire yardımcısı, 2 hasta bakıcı, 2 sekreter olmak üzere 18 personel çalışmaktadır.” dedi.

“Geniş Çalışma Alanına Sahip”

Endoskopi bölümünün çalışma alanı oldukça geniş olduğunu ifade eden Doç. Dr. Torun,  yemek borusu, mide, oniki parmak bağırsağı, ince ve kalın bağırsaklar, rektum ve anüs, ayrıca safra yolları ve pankreas hastalıklarının tanı ve tedavisini yürüttüklerini dile getirdi.

Doç. Dr. Torun, ünitede verilen hizmetleri şu şekilde sıraladı:  “ Özofagogastroduodenoskopi, Kolonoskopi, Rektosigmoidoskopi, Endoskopik Retrograd Kolanjiyo Pankreatografi (ERCP), Endoskopik Ultrasonografi (EUS), Özofagus pH metre / Empedans, Özofagus motilite incelemeleri, Ultrasonografi eşliğinde karaciğer biyopsisi, Endoskopik Mukozal Rezeksiyon (EMR), Endoskopik Submukozal Diseksiyon (ESD), Endoskopik-Laparoskopik Hibrit Tedaviler, EUS/ERCP Hibrit Tedaviler, Endoskopik Kistogastrostomi, Endoskopik Çölyak Ganglion Blokajı, Endoskopik Hemoroid Tedavileri, Perkutan Endoskopik Gastrostomi (PEG), Perkutan Endoskopik Jejunostomi (PEJ), Sindirim Sistemi Darlıklarında Balon, Buji ve Stent Uygulamaları.”

“Üçü İleri Düzey Olmak Üzere Toplam Dört Adet Endoskopi Platformu Var”

Ünitenin üçü ileri düzey olmak üzere toplam dört adet Endoskopi platformu bulunduğunu belirten Doç. Dr. Torun; bunlardan üç tanesinde HD görüntü kalitesi ile işlem yapabildiklerini kaydederek “Dört platformda kullanmak üzere iki tanesi terapötik, bir tanesi çift kanallı olmak üzere toplam 9 adet Gastroskop, 8 adet Kolonoskop, 3 adet Duodenoskop ve bir adet Ekoendoskop bulunmaktadır.” dedi.

“Hastaların Yarısı Çevre İllerden”

Ünitede yıllık 8 bin üzerinde endoskopik işlemin yapıldığına dikkat çeken Doç. Dr. Torun, Safra kanalları ve pankreas hastalıklarında uygulanan ERCP ve EUS işlemlerini gerçekleştirdikleri hastaların yarısının çevre illerden geldiğini dile getirdi.

“Yapay Zekâ Endoskopik Teşhis Yazılımlarını Kazandırmayı Hedefliyoruz”

Endoskopik işlemlerin görüntüleme teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak hızlı bir şekilde değiştiğine işaret eden Doç. Dr. Torun, yapay zekâlı endoskopik teşhis yazılımlarını üniteye kazandırmayı ve öğretim üye sayısını artırarak bölgeye daha iyi hizmet vermeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

“Yan Dal Eğitimleri Başlıyor”

Ünitenin Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından gerçekleştirilen teftişlerden başarıyla geçtiğini ifade eden Doç. Dr. Torun, Gastroenteroloji yan dal asistanı eğitimi verme yetkisine sahip olduklarını belirterek, yıl içerisinde Gastroenteroloji yan dal asistanlarının 3 yıl sürecek olan eğitime başlayacağını da müjdeledi.

Doç. Dr. Torun,  son olarak ünitenin gelişimine katkılarından dolayı 2015-2022 Dönemi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar,  Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İdris Şahin, Başhekim Prof. Dr. Öner Abidin Balbay başta olmak üzere tüm idarecilere teşekkür etti.