26.05.2023

KPSS Yolculuğu Rehberi-KPSS Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Üniversitemiz Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen ‘‘KPSS Yolculuğu Rehberi-KPSS Hakkında Bilmeniz Gerekenler” başlıklı çevrim içi etkinlikte, Psikolojik Danışman Seda Aslan ve Psikolojik Danışman Serdar Nas, katılımcılara KPSS hakkında detaylı bilgiler paylaştı.

Üniversitemiz Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi Öğr. Gör. Yasemin Olğaç Akar’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen programda;  Psikolojik Danışman Seda Aslan; A-B Grubu Kadroları, KPSS'nin kapsamı, puan türleri, ortalama atama sayıları ve örnekleri üzerinden anlatımını gerçekleştirirken, Psikolojik Danışman Serdar Nas ise;  KPSS’ye hazırlık süreci, verimli ders çalışma, sınav sürecinin programlanması, kaygı ve stresle başa çıkma konularında katılımcıları bilgilendirdi.

KPSS konusunda %15’lik bir dilimin öğrenciler tarafından bazen küçümsendiğini ve hatta çalışılmadan geçildiğini söyleyen Aslan; aslında bu dilimlerin atamalarda belirleyici olduğunu ve geçmiş yıllarda bu durumunun örnekleri ile karşılaşıldığını vurguladı. Nas ise bu konuda, öğrencinin yarım net, bir net dahi olsa, puan konusunda kendi lehine çevirebileceği ne durum varsa, bu durumun üstüne gitmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

KPSS sürecinde uyku, yemek, dinlenme vb. gibi temel ihtiyaçların mutlaka giderilmesinin önemli olduğunu ve aynı zamanda öğrencilerin kendilerini mutlu edecek bir zaman oluşturmaları gerektiğini düşünen Nas, sınava hazırlanan öğrencilerin oluşturdukları bu zaman ile ihtiyaç duyacakları gerekli enerjiyi depolayabileceklerini ve daha verimli bir şekilde sınav çalışma programı ile çalışabileceklerini söyledi.

Doğru yönlendirmelerle, doğru adımlarla, doğru rehberlikle ve sınava girecek öğrencilerin kendisini bu işe odaklamasıyla birlikte KPSS sürecinin çok zor olmadığını söyleyen Nas, gayret göstermeden hemen bir meslekte başarıya ulaşmayı isteyen, hangi meslekte olursa olsun hemen en üst seviyeye çıkmak isteyen, sosyal hayatta hiçbir şeyin hesabını yapmayan, sonuna kadar harcamasını en üst seviyede tutan genç arkadaşların bu hayal dünyasında gezmesinden ziyade, gerçek dünyaya bir an önce ayak basmalarının gerekli olduğunu vurguladı.  

Bu hayatta zor olan yüklerimiz değil, onları taşıma şeklimiz olduğunu ifade eden Aslan, insanların genel anlamda bilmedikleri şeyden korktuklarını, öğrencilerin de KPSS’den bilmedikleri için korktuğunu ve bu konuda teknik bilgiyi de bu yüzden verdiklerini söyledi.

Program katılımcılardan gelen soruların cevaplandırılmasıyla son buldu.