16.12.2021

Ürogenital Kanserden Korkmayın!

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Aralık ayı konferans serisinde bu hafta ürogenital sistemde en sık görülen kanser türleri ele alınarak tanı ve tedavi yöntemleri anlatıldı. 

Tıp Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinliğe; Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Bora Büken, Üniversitemiz Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Pehlivan ile öğretim üyelerimiz ve öğrencilerimiz katılım gösterdi.

Toplantının açılış konuşmasında ürogenital kanserler hakkında kısa bir bilgilendirme yapan Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Bora Büken, ardından Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Şenoğlu’nu “Ürogenital Kanserden Korkmayın” başlıklı sunumunu yapmak üzere kürsüye davet etti.

Kanser kavramı üzerine bilgi vererek açıklamasına başlayan Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Şenoğlu, kanserin dünyada ve Ülkemizde kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci ölüm sebebi olması açısından önemli bir toplum sağlığı problemi olduğunu kaydetti.

Doğru ve Bilimsel Bilgiden Yaratılan Farkındalık Önemli

Dünyada her beş insandan birinin yaşamı boyunca kansere yakalandığına dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Şenoğlu, “Her 8 erkekten biri, her 11 kadından biri kanser sebebiyle yaşamını yitiriyor” dedi. Kanser teşhisi almış olmanın getirdiği kaygılara ve halk arasında yaygın yanlış görüşlere de değinen Şenoğlu, önyargılardan kurtularak doğru ve bilimsel bilgi farkındalığının önemli olduğunu vurguladı.  

Tüm kanserlerin yüzde üçünü oluşturan böbrek kanserleri insidansının yıllık artışının, yüzde iki olduğuna işaret eden öğretim üyemiz,  teknoloji ile birlikte gelişen tıp dünyasında kanserleri artık daha erken evrede yakalayabildiklerini vurguladı.  Böbrek kanseri ölüm oranlarında 1990 yılından itibaren düşüş görüldüğünü ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Şenoğlu,  “Böbrek kanserlerinde tanı anında yüzde 80’i lokalize ve kür şansı neredeyse yüzde yüz. ” diyerek cerrahi ve medikal tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.

“Mesane Kanserinin Risk Faktörleri Arasında Sigara Birinci Sırada Geliyor”

Mesane kanseri hakkında da katılımcılara bilgiler sunan öğretim üyemiz, “Görülme sıklığı Avrupa Birliği’nde 100 bin erkekte 20, kadınlarda ise 4.6’ya düşüyor.  Tanı anında hastaların yüzde 75’i lokal evrede. Bu da mortalite oranını ciddi ölçüde düşürmektedir. Lokalize hastalıkta sağ kalım oranı yüzde 100. Mesane kanserinin risk faktörleri arasında sigara birinci sırada geliyor. Erkeklerde görülen mesane kanserinin yarısı sigara kaynaklı. Kadınlarda bu oran yüzde 25’e düşüyor. Sigaranın bırakılması halinde mesane kanseri erkeklerde yüzde 42, kadınlarda yüzde 13 oranında önlenebilmektedir. Özellikle boya ve lastik endüstrisi gibi mesleki kansinojenlere maruziyet de mesane kanserinin yüzde 20 sebebidir. ” şeklinde konuştu.  Mesane kanserinde birçok tedavi yöntemi olduğunu belirten Şenoğlu, lokalize hastalıkta sistoskopi ve TUR, immunoterapi; ileri evre hastalıklarda radikal sistektomi, radyoterapi, kemoterapi;  metastatik hastalıklarda da kemoterapi, semptoma yönelik tedaviler uyguladıklarını vurguladı.

Erken Tanı İçin PSA Taraması

Prostat kanserinin erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden biri olduğunu anımsatan Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Şenoğlu, bu kanser türünün dünyada yılda yaklaşık bir milyon tanı aldığı bilgisini verdi. Yaşam boyu prostat kanseri görülme oranının yüzde 16 olduğuna dikkat çeken öğretim üyemiz, erken tanı için PSA (prostat spesifik antijen) taramasının önemine vurgu yaptı.

Erkek kanserinin yüzde birini oluşturan testis kanserinin ise birçok çeşidi olduğuna değinen Dr. Öğr. Üyesi Şenoğlu, orşiektomi ve sonrasında radyoterapi, kemoterapi gibi tedavi seçenekleri olan testis kanserinde en kötü öngörülü hastalıkta dahi 5 yıllık sağ kalım oranın yüzde 70’lerde olduğunu bildirdi.

İleri teknolojiler sayesinde diğer disiplinlerle koordineli şekilde her türlü tanı ve tedavi yöntemlerini uygulayabildiklerini belirten Şenoğlu, Düzce Üniversitesi Hastanesi Üroloji Kliniğinin çevre illerden çok sayıda hasta kabul ettiğini ifade ederek il dışına hasta sevki yapmadıklarının altını çizdi.

Konferans sonunda Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Bora Büken, Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Şenoğlu’na sunumundan dolayı teşekkür ederek plaket takdim etti.