Düzce Üniversitesi
18.05.2021

Kariyer Gelişiminde Kendini Tanıma ve Liderlik Süreci Anlatıldı

Üniversitemiz Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi ile Genç Kızılay Topluluğu’nun birlikte düzenlediği  “Kendini Tanıma ve Liderlik Eğitimi” başlıklı etkinlik, çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Genç Kızılay Topluluğu Başkan Yardımcısı Gözde Demirel moderatörlüğündeki programda; PCC, Eğitimci, Yönetici Koçu, Yazar Dr. Yaprak Baran Tecir, katılımcılara iyi bir lider olabilmek için kişilerde bulunması gereken özelliklerin neler olabileceği konusunda ayrıntılı bilgiler verdi.

Dr. Yaprak Baran Tecir; bir kişinin lider olabilmesi için öncelikle kendini iyi tanımasının ve kendine liderlik edebilmesinin gerekli olduğunu belirterek;  sonraki aşamalarda işinin lideri, ekibinin lideri ve geleceğin lideri olabilme gibi bir sürecin oluşacağını işaret etti.

İyi ve kötü bir lider arasındaki en önemli farkın sahip olunan değerler olduğunu vurgulayan konuşmacı, iyi bir liderin; başarısızlıktan başarısızlığa koşsa dahi her zaman ona inanan bir ekibe sahip olacağı söyledi. Ayrıca Dr. Yaprak Baran Tecir; iyi bir lider olabilmek için kişide; başarı yöneliminin olması gerektiğini ve başarı yöneliminin ise; proaktif davranış, mükemmellik kaygısı, içselleştirilmiş standartlar, zorlayıcı hedef belirleme, sorumluluk alma ve geri bildirim arayışı gibi özellikleri içerdiğini söyleyerek; bu özelliklerin neleri kapsadığını konusunda katılımcılara ayrıntılı bilgiler aktardı.

Hayattaki en büyük hatanın yapılan bir işi, başkası için yapıldığını düşünmekle ortaya çıktığını vurgulayan misafir konuşmacı, bu nedenle yapılan her işin kendi işi gibi benimsemenin önemli olduğunu söyledi.  Bu yolda elde edilecek her türlü deneyimin, liderlik özelliğini yavaş yavaş besleyeceğini düşündüğünü sözlerine ekledi.

Dr. Yaprak Baran Tecir, liderlik yolunda oyunun kurallarının iyi bir şekilde öğrenilmesi gerektiğini ve bunu öğrendikten sonra oyunu iyi oynamaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Yaprak Baran Tecir, yara bandının hiçbir zaman kalıcı bir çözüm olmadığını, yaranın nerede oluştuğunu bilinmesine ihtiyaç olduğunu düşüncelerine ekledi.

Liderlik yolunda önemli olduğunu düşündüğü için; katılımcılara iş insanlarının kitaplarını okumalarını, onların biyografilerini bilmelerini ve güçlü soru sorabilmeyi öğrenmeleri gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunan misafir konuşmacı, katılımcılardan gelen soruları da cevaplayarak konuşmasını sonlandırdı.