YBS Kamuda Ne İş Yapar?

Yönetim Bilişim Sistemleri bölümü gelişmiş ülkelerde bizim ülkemize nazaran çok daha önemli bir yere sahip olmasıyla birlikte gün geçtikçe bölümümüz ve mesleğimiz ülkemizde de tanınma açısından çektiği sıkıntıların çoğunu bir nebze de olsa aşmış durumdadır. Tabiki bu kolay olmamıştır. Toplumda Yönetim Bilişim Sistemleri denildiğinde bu bölümün öğrencilerinin sıkça karşılaştığı sorulardan biri ‘Bilgisayar Mühendisliği mi?’, ‘2 yıllık mı?’ ya da ‘devlette iş imkanı var mı?’ soruları olmuştur. Bu sorularla karşılaşmak tabiki öğrencileri huzursuz etse de zamanla ülkemizde üniversitelerde artan bölüm sayımızla, gelişen teknoloji ile bölümümüzün mesleklerine duyulan ihtiyaçlarla her geçen gün daha bilinir hale gelmektedir.

Yönetim Bilişim Sistemleri İş Olanakları

Bilgisayar bilimi ve işletme alanlarını içinde barındıran bölümümüzün iş olanakları özel sektörde oldukça fazladır. Bunu internette Yönetim Bilişim Sistemleri İş İlanları diye arattığınızda önünüze çıkan sonuçlardan gayet açık bir şekilde anlayabilirsiniz. Özel sektörün maaşlarıda öğrencinin kendini ne kadar donanımlı yetiştirdiğine bağlı olmakla birlikte değişiklik göstermektedir. Ybs kamuda ne iş yapar? şeklinde bir arama yapmaya başladığımızda ise özel sektör gibi onlarca döküman, bilgi karşımıza çıkmamaktadır. Ancak durumun böyle olması ybs kamuda çalışamaz anlamına gelmemektedir. Devlet Personel Daire Başkanlığının sayfasında her yıl KPSS tercih döneminde oluşturulan tercih robotundan veya ÖSYM tercih kılavuzundan bölümümüzü görebilirsiniz. Okumuş olduğumuz bölüm çok yönlü bir işleve sahiptir ve Devlet kadrolarında Yönetim Bilişim Sistemleri mezunlarına ihtiyaç kesinlikle vardır. İşte burada asıl görev bizlere düşmektedir. Bölümümüzü ne kadar daha iyi tanıtır ve daha iyi temsil edersek, Yönetim Bilişim Sistemleri kamuda o kadar daha çok yer bulacaktır.

Yönetim Bilişim Sistemleri Mezunları Öğretmen Olabilir Mi?

Geçtiğimiz sene, Ybs kamuda ne iş yapar? sorumuza Milli Eğitim tarafından Yönetim Bilişim Sistemlerinden mezun olan öğrencilerin Bilişim Teknolojileri öğretmeni olarak atanabileceği müjdeli haberi verildi. Her geçen gün teknolojik olarak değişen ve gelişen dünya şartlarında geleceğin dilinin kodlama olacağı herkes tarafından kabul edilmektedir. Hal böyle olunca öğrencilerin etkin ve doğru teknoloji kullanımı sonucunda ülkesi için milli yazılımlar, uygulamalar oluşturması, ulusal ve uluslararası teknolojik gelişmelere katkı sağlayabilir olması en büyük amaçlarındandır. Bu yüzden ybs bölümünün kamuda Bilişim Teknolojileri öğretmeni olarak yer bulmasının öğrenciler adına çok faydalı olacağı düşünülmektedir.

Yönetim Bilişim Sistemleri Mezunlarına Kamuda İstihdam

İlerleyen zamanda gelişen teknoloji ve açılan yeni iş çeşitleri ( veri analisti, veri madenciliği, büyük veri) kamuda da ihtiyaç duyulacağı aşikardır. Özellikle son dönemde cumhurbaşkanlığı tarafından oluşturulan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile Yönetim Bilişim Sistemleri alanı bir adım öne çıkacaktır. Ayrıca 2020 yılında başlatılan 3 yılda 1 milyon yazılımcı istihdamından elbette ybs mezunları da yararlanacaktır. Bunu söylüyor oluşumuzdaki etken bölümün yer aldığı meslek dallarının, açılan bu istihdamın sağlandığı meslekler ile uyuşuyor olmasıdır. Yönetim Bilişim Sistemleri mezunlarının ne iş yaptıklarını listelediğimizde siz de bu uyumu rahatlıkları göreceksiniz.

Yönetim Bilişim Sistemleri Mezunları Ne İş Yapar?

Bilişim Alanındaki Meslek Dalları;

• Yönetim Bilişim Sistemleri Uzmanı,
  • Programcı,
  • Veri Tabanı Uzmanı,
  • Sistem Analisti ve Tasarımcısı,
  • Veri Tabanı Analisti,
  • SEO Uzmanı,
  • Network Uzmanı,
  • Ağ Sistemleri Yöneticiliği,
  • Veri Bilimci (Veri Analisti)
  • IT Uzman vb. gibi unvanlarda görev yaparlar.

Yönetim Alanındaki Meslek Dalları;

• İnsan Kaynakları Uzmanı / Yöneticisi,
  • İş Geliştirme Uzmanı / Yöneticisi,
  • Proje Yöneticisi,
  • Satış Pazarlama Uzmanı / Yöneticisi,
  • İş Analisti,
  • ERP Uzmanı / Yöneticisi,
  • İş Zekâsı Uzmanı / Yöneticisi unvanlarında görev yaparlar.

Yönetim Bilişim Sistemleri Mezunları Akademik Personel Olma Durumu

Ybs kamuda ne iş yapar? sorusuna cevap verecek en önemli kişilerden biri de bu bölümün kendi öğrencileridir. Ülkemizde henüz yeni yeni adını duyurmaya başlamış ve gelişmeye başlamış olması ile birlikte akademik personel bazında halen birçok eksiği bulunmaktadır. Başka bölümlerden mezun olan akademik personel kadrosu yerine kendi bölümümüz ile birlikte yoğrulmuş bir kadronun, bölüm öğrencilerine çok daha fayda sağlayacağı düşünülmektedir. Bu sebeple mezun olan öğrencilerin lisans dönemi bitince yüksek lisans ile devam ederek akademik kadroda yer alma olasılığı diğer birçok bölümlere nazaran daha fazladır. Ybs kamuda ne iş yapar? sorusuna cevap verecek en önemli kişilerden biri de bu bölümün kendi öğrencileridir dememizin sebebi, öğrencilerin bu bölümü okurken akademik kadroda eksikliği kendilerinin görecek olmasıdır.

Yönetim Bilişim Sistemleri Mezunlarının Atanma Olasılığı

Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünün her geçen gün gelişmekte olduğuna değindik. Özel sektörde iş olanağının olduğu kadar KPSS ile atanma olasılığı da vardır. Ancak kontenjan sayısı şimdilik az olarak atamalar gerçekleşmektedir. Bu bölümü tercih edecek olan öğrencilerin bunu göz önünde bulundurarak tercihlerini yapması tavsiye edilmektedir.