22.03.2024

Üniversitemiz Ormancılık Günü Etkinlikleri Kapsamında Orman Fakültesi Tarafından “Türkiye Ormanları Fotoğraf Sergisi” Açılışı Gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Ormancılık Günü etkinlikleri kapsamında Orman Fakültesi tarafından “Türkiye Ormanları Fotoğraf Sergisi” açılışı gerçekleştirildi. Açılışı Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdürrahim Aydın ve Sergi Sahibi Orman Endüstri mühendisi ve Doğa Fotoğrafçısı Aykut İnce gerçekleştirildi.

Açılışın ardından sergi alanında Aykut İnce katılımcılara fotoğraflar hakkında bilgiler verdi.

Sergi açılışı ve gezisinin ardından Cumhuriyet konferans Salonuna geçildi. Aykut incenin sunumu ile “İnsana Ormana Ve Fotoğrafa Dair” başlıklı Paneli gerçekleştirdi.

Orman ve ormancılık tarihi hakkında bilgiler vererek konuşmasına başlayan İnce Türkiye’nin potansiyel orman alanın %70 olduğunu söyledi. Tarihten günümüze insan hayatta kalabilmek için en çok ormanlardan faydalanmıştır. Bu yüzden ormanlarımız çok önemli ve değerlidir. Tarihte halkın refah oranıyla ormanların oranı doğru orantıda gitmiştir. Ormanlar halkın refahını arttıran bir etki göstermiştir. Günümüze doğru geldikçe artan nüfuzun etkisi tarım alanlarına olan ihtiyacın artması ormanlarımızın yok olmasını hızlandırmıştır. Çevrenin sürdürülebilir kullanılmasını öğrenmemiz lazım ama insan fıtratı gereği kolay ve hızlı olanı tercih etmiştir o yüzden ormanlarımızın tahribatı ve bilinçsiz kullanılması orman alanlarının azalmasına neden olmuştur.

Ormanların en büyük düşmanının orman yangınları olduğunu söyledi orman yangınları ormanları yok etmektedir. Orman yangınlarının da %90 ı insan eliyle ortaya çıkan yangınlardır. bu yangınlardan insanlar sorumludur dedi.

Odunun her alanda insan hayatında yer edinmiştir madencilik mobilya ısınma barınma gibi birçok alanda orman insanlar tarafından kullanılmıştır. Artık ormanlarımız yok oluşu hızlanmıştır bilinçsizce kullanım bunu daha da hızlandırmıştır. Dedi.

Biz ormanlara önem veren bir milletiz diyerek İzmir iktisat kongresinde Ormanlarını evladı gibi sever, bunun için ağaç bayramları yapar, yeniden orman yetiştirir. Denmiştir bu yüzden ormanları sevip korumalıyız dedi.

Konuşmanın sonunda Orman Fakültesi dekanı Prof. Dr. Abdürrahim Aydın teşekkür belgesi verdi.