22.03.2024

Dünya Ormancılık Günü Etkinlikleri

Dünya Ormancılık Günü Etkinlikleri kapsamında “Cumhuriyetimizin 2. Yüzyılında Ormancılık” konulu sunumunu Emekli Orman Genel Müdürü Yüksek Orman Mühendisi Abdurrahman Sağkaya yaptı.

Etkinliğe Üniversitemiz Rektör Yardımcı Prof. Dr. Ali Öztürk Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdürrahim Aydın öğretim üyeleri öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Sağkaya öğrencilere yönelik konuşmasında dünyanın sürekli değişim içinde olduğunu ve teknolojinin hızla geliştiğini söyleyerek “değişen dünyada biz aynı işi yaparak başarılı olamayız yani değişmek zorundayız yapılmayanları bulup çıkarıp yapmak zorundayız” dedi.

Ormancının sürekli algısının açık olması gerektiğini belirterek siz dünyayı takip etmek zorundasınız devamlı kendiniz eğitimlerle geliştirmelisiniz eğitim artık ömür boyudur. Sürekli kendinizi geliştirmeli ve yeni şeyler öğrenmelisiniz yoksa hayat sizi sıkıştırır ve yorar dedi.

Geçmişte ormancılık tamamen koruma odaklıydı dışımızdaki dünya o kadar hızlı değişiyor ki siz bu istekleri yerine getirmek zorundasınız günümüzde ise ormancıların ve ormancılığın en önemli görevi biyolojik çeşitliliği arttırma ve önleme olmuştur. Biyolojik çeşitliliğin bozulması doğanın dengesinin bozulmasıdır orman bütünlüğünün bozulmasıdır ve sonuçları olacaktır çünkü doğa affetmez.

İklim değişikliği günümüzde çok belirgin olmaya başladı mevsimler kaymaya başladı. Dünya bir bütün olarak ele alınıyor artık eskinden yok edilen Brezilya yağmur ormanları ve Afrika ormanları iklim olarak Avrupa ve Asya’yı da etkilemeye başlamıştır bunun farkına insanlık olarak yeni vardık dedi.

Ormanların sağlık fonksiyonuna da değinen Sağkaya Asya ülkeleri özellikle bu konuda oldukça ilerlemiş durumdalar hasta tedavisinde ormanların etkisi araştırılmış ve hastaneler artık ormanların içine yapılmaya başlanmıştır artık çocuklar orman okullarında eğitim alıyor. Dedi.

Son olarak geleceğin ormancısı özgüvenli olmak zorunda özgüveni yerinde olması gerekir biz gelecek nesilden umutluyuz sizleri seviyoruz hayatta başarılar diliyorum dedi.

Konferansın sonunda Rektör Yardımcısı Ali Öztürk konuşmacıya teşekkür belgesi takdim etti.