Merkezde Çalışma Kuralları

Genel Kurallar

1. Araştırmacılar çalışma süresince temel laboratuvar kurallarına uygun davranmakla yükümlüdür.

2. Çalışma yapılacak laboratuvarlar için en az bir gün öncesinden DÜDAM Sekreterliği’nden telefon veya e-mail (dudam@duzce.edu.tr) yoluyla rezervasyon yaptırılması gerekmektedir.

3. DÜDAM’ a giriş kontrollü kapılarla sağlanmaktadır. Çalışmalara başlamadan önce tüm deney ekibinin kartlarının yetkilendirilmesi gerekmektedir. Yetkilendirilmiş kartların paylaşımı ve uygunsuz kullanımı kesinlikle yasaktır.

4. Merkeze girerken mutlaka soyunma odalarında bulunan laboratuvar kıyafetleri ya da tek kullanımlık önlükler ve galoş giyilmeli, çıkışta bu kıyafetler soyunma odasında bırakılmalıdır.

5. Merkez içerisinde yönetimin izni olmadan kamera ve fotoğraf çekimi vb. kayıtlar almak yasaktır.

6. Bir laboratuvardaki alet ve ekipman diğer bir laboratuvara taşınamaz. Gereklilik durumunda sorumlu veteriner hekime haber verilmelidir.

7. Buzdolabında saklanacak kimyasal madde ve diğer materyalin üzerine araştırmacının ismi mutlaka yazılmalıdır. Yanıcı, uçucu, parlayıcı vb. kimyasallar kullanılacaksa yetkili personel bilgilendirilmelidir.

8. “Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası” bulunmayan kişilere ilgili mevzuatlar gereği deney hayvanlarında herhangi bir işlem yaptırılmaz.

9. Laboratuvar ve Operasyon odalarına girerken galoş giyilir.

10. Araştırmacılar, çalışmalarını “Biyolojik Maddeler ile Güvenli Çalışma”, “Kimyasal Maddeler ile Güvenli Çalışma”, “Temizlik” ve “Atıkların Kontrolü” Talimatları doğrultusunda gerçekleştirir.

11. Laboratuvar alanı, çalışma bankoları ve operasyon/ post operasyon odalarının temiz kullanımına dikkat edilir. Biyolojik/ kimyasal materyalle çalışırken bu çeşit herhangi bir maddenin ortama dökülmesi, etrafa sıçraması durumunda önlem alınır ve Destek Personeli ’ne bilgi verilir.

12. Aerosol oluşumundan ya da etrafa sıçramaya neden olabilecek tüm uygulamalardan kaçınılır. Deney Hayvanları Laboratuvarı’nda gerçekleştirilen çalışmalar (hayvan temini, yem, bakım, cerrahi girişim, anestezi vb.) için ücretlendirme yapılır.

Atıklar ile İlgili Uyulması Gereken Kurallar

1. Evsel atıklar; kalın siyah renkli büyük bir torbaya alınarak ağzı kapalı olarak tanımlanmış çöp bidonlarına atılır.

2. Tıbbi/ enfekte atıklar; 100 mikron kalınlığında çift katlı kırmızı renkli torbalarda veya bu amaç için düzenlenmiş ağzı kapaklı sert PVC’ den yapılmış üzerinde gerekli ikaz yazıları bulunan kutularda toplanır.

3. Mikrobiyolojik kontamine atıklar; otoklav ile steril edildikten sonra kırmızı tıbbi atık torbalarına konularak atılır. Kontamine atık oluştuğunda Destek Personeli’ ne mutlaka haber verilir

4. Kesici- delici atıklar; sadece sarı renkli tıbbi atık kovasına atılır.

5. Deney sonunda sakrifiye edilen hayvanlar; kurumdan uzaklaştırılıncaya dek kırmızı tıbbi atık torbası içinde geçici atık depolama biriminde (-20°C’de) muhafaza edilir. Kırmızı tıbbi atık torbası üzerinde ilgili proje numarası ve işlemi gerçekleştiren kişinin adı-soyadı belirtilir.

6. Geçici atık depolama biriminde yer alan derin dondurucu Destek Personeli/ Veteriner Teknikeri haricinde açılamaz/ kullanılamaz.

7. Araştırmacılar günlük çalışmalarının sonunda kadavralar veya hayvanlardan elde edilen tüm atıkları tıbbi atık poşetlerinde toplayarak derin dondurucuya kendileri koymalı, diğer çöpleri evsel atık kutularına atmalı ve tezgahların üzerini temizleyerek laboratuvardan ayrılmalıdırlar.

Çalışma Öncesi Uyulması Gereken Kuralları

1. Araştırmacılar çalışmaya başlamadan önce “Deney Hayvanları Çalışma Başvuru Formu’nu, “Etik Kurul Onayı’nı, “Deney Hayvanı Kullanım Sertifikasını ve hayvan tedarikine ilişkin faturayı (yok ise hayvanların nereden temin edildiğini açıklayan tutanağı) teslim eder.

2. Hayvanlar, Veteriner Hekim gözetiminde 1 hafta boyunca kalacakları “Karantina Odası’na teslim edilir.

Çalışma Sürecinde Uyulması Gereken Kurallar

1. Çalışma sürecinde girişimsel prosedürler ve çalışma ekibinde yapılacak değişiklikler için Yerel Etik Kurul’un izni bulunması gerekir.

2. Etik kuruldan onayı alınmış çalışma yöntemlerinin veya planının dışına çıkılması halinde gerekli yönetmeliğe göre işlemler uygulanır.

3. Çalışma süresince, etik ilkelere uygun davranılır ve beklenmeyen ters bir etki/ olay olduğunda derhal yetkili personele (Veteriner Hekim/ Tekniker) bildirilir.

4. Çalışma süresince “Deneysel ve Diğer Bilimsel Amaçlar için Kullanılan Hayvanların Refah ve Korunmasına Dair Yönetmelik” gereğince deney yapmak amacıyla T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan çalışma ruhsatı bulunmayan başka bir laboratuvara canlı hayvan çıkarılamaz.

5. Araştırmacılar özel ekipmanlarını kendileri tedarik edebilir. Dışarıdan birim içine cihaz/ malzeme getirmeleri Veteriner Hekim bilgisi dahilinde olmalıdır.

6. Hayvan Barınma Odaları’na/nda;

          a. Veteriner Hekim/ Destek Personeli haricinde/ izinsiz girilemez.

b. Stres oluşturacak/ hayvanları huzursuz edebilecek hiçbir işlem yapılamaz.

7. Kontaminasyonun önlenmesi amacı ile hayvan kafesleri yere konulamaz.

8. Operasyon Odası’nda girişimsel müdahale haricinde bir işlem yapılamaz; bu tür çalışmaların ilgili hayvanların Muayene Odaları’nda gerçekleştirilmesi gerekir.

Çalışma Sonrası Uyulması Gereken Kurallar

1. Çalışma sonunda çalışmaya ait tüm hayvanların sakrifiye edilmesi gerekir. Bu nedenle Etik Kurul başvurusunda belirtilen ve onay alan hayvan sayısı dışında hayvan getirilemez.

2. Laboratuvar Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi Laboratuvarlarında çalışan Araştırmacılar çalışmalarını yayınladıkları makalelerde, çalışma yaptıkları ortamın adını “Düzce Üniversitesi Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi” olarak belirtir.

Çalışma Saatleri & İletişim

1. Laboratuvar Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi Laboratuvarı randevu sistemi ile çalışmaktadır.

2. Mesai saatleri dışında gerçekleştirilecek olan çalışmalar için Veteriner Hekime önceden bilgi verilip onay alınması gerekmektedir.

Mesai Saatleri:    Hafta içi                08:00 – 17:00

                                        Öğle tatili             12:00 – 13:00’ dir. 

Konu ile ilgili iletişim numarası; 0 (0850) 800 81 81 / 3060-3061-3063