Hakkında

Mekatronik Mühendisliği bilgisayarla kontrol edilen elektromekanik sistemler üzerine odaklanmış bir mühendislik dalıdır. Mekatronik terimi ilk olarak Japonya’da ortaya konulduğunda, bu terim mekanik ve elektronik sistemlerin sinerjik birleşimi olarak değerlendirilmiştir. Ancak günümüzde mekatronik mühendisliği temelde makine, elektrik-elektronik, bilgisayar ve kontrol mühendisliği alanlarının kesişim noktası olarak kabul edilmektedir.

Mekatronik sistemlere örnek olarak bir DVD oynatıcı ya da bir arabanın ABS fren sistemi verilebileceği gibi drone veya robotlar gibi daha karışık sistemler de verilebilir. Bu sistemler temelde bir mekanik aksamdan oluşmuş olsa da elektrik-elektronik aksamları ya da kontrolün sağlandığı bilgisayar arayüzü olmadan çalışamazlar. Bu tarz ürünler günümüzde mekatronik ürünler veya akıllı ürünler olarak da adlandırılmaktadır. Bu açıdan mekatronik mühendislerinin çalışma alanları oldukça geniştir zira bir mekatronik mühendisi; robotik, savunma, tarım, sağlık gibi çeşitli sanayilerde akıllı ürün geliştiren, tasarımını yapan, üreten ya da pazarlayan özel kuruluşlar ile kamu kurumlarında çalışma olanağına sahiptir.

2006 yılında kurulan üniversitemizin nispeten genç bölümlerinden biri olan Mekatronik Mühendisliği Bölümü; alanında uzman, üniversitemizi ve ülkemizi ulusal ve uluslararası arenada başarıyla temsil edebilecek mühendisler yetiştirmek için dinamik ve donanımlı kadrosuyla 2014-2015 eğitim-öğretim yılında örgün eğitim vermeye başlamıştır. Artan personel ve öğrenci sayısıyla birlikte her geçen gün büyüyen Mekatronik Mühendisliği Bölümü olarak üniversitemizin amaç ve hedefleri doğrultusunda değer üreten mekatronik mühendisleri yetiştirmenin gayreti içerisindeyiz.

 

VİZYON

Mekatronik Mühendisliği Bölümünün vizyonu, teknolojinin hızla geliştiği bir zamanda, bu değişimleri takip edip uygulayabilen, sadece mevcut sistemlerin bakımını gerçekleştiren değil, bununla birlikte yeni sistemler tasarlayabilen ve uygulayabilen, teknolojideki yeni gelişmeleri endüstriye uygulamalı olarak aktarabilen mühendisler yetiştiren bir bölüm olmaktır.

 

MİSYON

Mekatronik Mühendisliği Bölümü; makine, elektrik-elektronik ve bilgisayar mühendisliklerinin kesişim noktasını oluşturan akıllı ürün ve akıllı çözüm alanında nitelikli eleman yetiştirip, endüstrinin ihtiyaçlarını karşılamak, yeni sistemler tasarlayıp üretebilen, etik değerlere bağlı, bir ekip halinde çalışabilecek, konularında liderlik yapabilecek mühendisler yetiştirmeyi görev edinmiştir.