10.02.2022

Fakültemizde “Türkiye’de Tarım Öğretiminin 176. Yıldönümü” Kutlandı

Tören programı, Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz tarafından, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk koyulması ile başladı.

Daha sonra Fakültemizin düzenlediği çevrim içi panele geçildi. Panelin açılış konuşmasını Fakültemiz öğrencilerini temsilen Haco Aydın gerçekleştirdi. Her yıl 5 bin ziraat mühendisinin mezun olduğunu belirten Haco Aydın, Ziraat Fakültelerinin tarım öğretim düzeyinin ve verimliliğinin önemli ölçüde artmasını sağladığını ifade etti.

“Geleceğin Dünyasında Gıda ve Tarım Bugünden Çok Daha Kritik Bir Önemde”

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Necdet Çiçek konuşmasında, tarımı stratejik bir sektör olarak tanımlayarak Bakanlık olarak, tohumdan sofraya, hem çiftçileri hem tüketicileri koruyacak uygulamaları hayata geçirdiklerini dile getirdi. Geleceğin dünyasında gıda ve tarımın bugünden çok daha kritik bir önemde olacağına dikkat çeken Necdet Çiçek, dünya nüfusunun artan gıda ihtiyacı için birim alandan en yüksek verim alınması gerektiğini belirterek, bunun da eğitim ve teknoloji ile mümkün olacağı değerlendirmesinde bulundu.

“Güçlü ve Bilimsel Tarım Eğitimi Şart”

Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, tarımsal öğretimin tarihsel gelişim sürecinden söz ederek konuşmasına başladı. Tarıma dayalı sanayileşme ile toplumsal refahın yükseldiğini ifade eden Prof. Dr. Öztemiz, artan nüfusun gıda gereksinimi dolayısıyla olumsuz yansımaları bertaraf etmek için güçlü ve bilimsel tarım eğitiminin şart olduğunu sözlerine ekledi. Eğitimde nicelikten ziyade niteliğin artmasının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, ülkemizde tarımın ve tarım öğretiminin hak ettiği yere geleceğini söyledi.

“Ziraat Mühendislerine Büyük İş Düşüyor”

Programda konuşan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan Genç ise, bu yıl tarım öğretiminin 176. yıldönümünü idrak ettiklerini belirterek her yıl bu konuda anlamlı programlar düzenlediklerini ifade etti. Modern tarıma geçişle birlikte Ziraat Mühendislerine büyük iş düştüğünün altını çizen Prof. Dr. İlhan Genç, öğrencilerin bu alanda eğitim görmeye teşvik edilmesi gerektiğini belirterek programın faydalı olmasını temenni etti.

“Sürdürülebilir Tarım”

Açılış ve protokol konuşmalarının ardından program, Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz’in moderatörlüğünü üstlendiği panelle devam etti. Panelin ilk konuşmacısı Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Dr. Ersin Dilber, “Sürdürülebilir Tarım” başlıklı sunumunu katılımcılarla paylaştı. İnsanlık için kaliteli ve yeterli miktarda gıda maddesinin doğayla uyumlu ve sürdürülebilir şekilde üretilmesini sürdürülebilir tarım olarak nitelendiren Dr. Ersin Dilber, sürdürülebilir tarımı çevresel, sosyal ve ekonomik açılardan değerlendirdi. Bakanlık olarak yer altı barajları, kapalı devre sulama sistemleri, modern basınçlı sulama sistemleri, su kısıtı 21 ürüne destek verme gibi önemli çalışmaları olduğunu söyleyen davetli konuşmacı; toprak yönetimi, işlemesiz tarım, kırsal kalkınma, sürdürülebilir üretim yöntemleri gibi konularda katılımcıları bilgilendirdi.

2022 Bitki Sağlığı Eğitim Seferberliği Yılı

Panelin son konuşmacısı Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yunus Bayram ise “Bitki Koruma Ürünlerinin Doğru Kullanımı ve Sürdürebilirlik” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Türkiye bitki sağlığıyla ilgili bazı veriler paylaşarak sunumuna başlayan Dr. Yunus Bayram, Bakanlık olarak; etkili ve caydırıcı denetim mekanizmaları oluşturulması, ambalaj atığı toplama üzerine çiftçilerin bilinçlendirilmesi, yeni teknolojilerin tarımsal üretimde kullanılması noktasında geçekleştirilen katma değerli çalışmalardan söz etti. Hasat öncesi ve sonrası pestisit denetimi ile ihracat öncesi pestisit denetimi konusunda önemli çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Bayram, “Bitki Koruma Ürünleri Takip Sistemi”, “Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı Programı”, “Bitki Koruma Ürünleri İthalatı Tek Pencere Sistemi” gibi önemli yazılımlar hakkında da bilgiler vererek 2022 yılını bitki sağlığı eğitim seferberliği yılı ilan ettiklerine dikkat çekti.

Sunumlar tamamlandıktan sonra Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Sevcan ÖZTEMİZ sunumlar ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Devamında, gerçekleştirilen soru-cevap bölümü ile panel katılımcılarının soruları, panelistler tarafından yanıtlandı. Panel katılımcılarının hatıra fotoğrafı çektirmesiyle etkinlik son buldu.