21.06.2021

TÜRK ARILARI YOK OLUYOR!

50 ilden örnekler toplandı! Yok oluyor

Düzce Üniversitesi (DÜ) Biyoloji Bölümü Moleküler Genetik Laboratuvarında 50 ilden örnekler alınarak Türkiye'deki arı çeşitliliği konusundaki gen çalışması, yerli arı ırklarının yok olma tehlikesiyle yüz yüze olduğunu ortaya koydu. DÜ Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi M​​​​üdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, AA muhabirine, çalışmayla önemli veriler elde ettiklerini söyledi.

Arı ırkları konusunda geniş soluklu bir çalışma yürütüldüğünü aktaran Kekeçoğlu, "Türkiye'nin 50 ilinden aldığımız arı örneklerini hem morfometrik hem de genetik bakımdan incelemeye tabi tuttuk. Çalışmayı yapmaktaki ilk amacımız, Türkiye'deki arı çeşitliliğini ortaya koymak. Hangi farklı ırklar var, bunlara ulaşmak ve göçer arıcılık dediğimiz yöntemle yurt dışından gelen ırklarla Türkiye'deki ırk çeşitliliğinin yok olma riskinin ne boyutta olduğunu tespit etmek istedik." diye konuştu.

 

"BİYOÇEŞİTLİLİĞİMİZİ BOZMAMAMIZ GEREKİYOR"

 

Kekeçoğlu, arıcıların yurt dışından getirdikleri arı ırklarıyla farkında olmadan Türkiye'deki ırk çeşitliliğini bozduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:"Biz 50 ile gittik ve arıcılarımızla görüşüp ırk örneklerini aldık. Arıcılarımız, 'Irkı nereden aldın?' diye sorduğumuzda bize yurt dışından getirilmiş bir ırkın kartını gösteriyor. Lütfen arıcılarımız bunu yapmasın. Türkiye olarak arı ırkları açısından zaten yeterince bioçeşitliliğe sahibiz. Aslında tüm dünyanın gözü bizim arı ırklarımızın üzerinde."

"Arı ırklarımız soğuk koşullara ve hastalıklara dayanıklı. Küresel ısınma ciddi bir tehdit. Bizim arı ırklarımız küresel ısınmaya karşı daha dayanıklı. Türkiye'de var olan ırklar çevre koşullarına ve hastalıklara daha dayanıklı. Bu biyoçeşitliliğimizi bozmamamız gerekiyor. Yok edersek arıcılığa da ciddi bir darbe vurmuş oluruz. Ülkelerin doğal arı ırkları o yöreye uyumlu olan ırklardır. O bölgenin florasına, iklim şartına uygundur. Dışarıdan getirilen ırk kısa vadede verim sağlar ama iklim şartına dayanamaz ve ırk kaybını oluşturur."

Çalışmanın, "Türkiye'deki arı ırklarının yurt dışından getirilen ırklar sebebiyle kirlendiğini, yok olmakla yüz yüze olduğunu" ortaya çıkardığını anlatan Kekeçoğlu, "Bu sonuçlar bizi gerçekten üzdü. Bir ülkenin en büyük zenginliği yerli gen kaynaklarıdır. Yerli gen kaynaklarımızı iyi değerlendirirsek ileride hem biyoçeşitliliği elde tutacağız hem de ıslah ve seleksiyonda daha fazla verim alacağız." ifadelerini kullandı.

Kekeçoğlu, Türkiye'deki arı çeşitliğinin zarar görmemesi ve korunması için arıcılara yurt dışından arı ırkı getirilmemesi çağrısında bulundu.

 

 

"EN BÜYÜK TEHLİKE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ" 

Öte yandan Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu daha önce yaptığı açıklamada, kış mevsiminin normallerin üzerinde sıcaklıkla geçmesinin arıcılık açısından istenmeyen bir durum olduğunu söyledi.

Arıların kış aylarında içeride salkım yaptığını ve dinlenme durumuna geçtiğini anlatan Kekeçoğlu, "Şu andaki hava koşullarının her yıl alışık olduğumuzdan farklı seyretmesi arılar için ciddi anlamda büyük tehlike. Tüm Türkiye için havalar düşünülenin tam tersine her yıl olduğundan farklı olarak çok sıcak gidiyor. Nasıl insanlarda bir biyolojik saat, biyolojik denge varsa arılardaki bu biyolojik denge tehlike arz ediyor." diye konuştu.

Havanın değişmesi ve yaşanan iklim değişikliğinin arıların tüm dengesini bozduğunun altını çizen Kekeçoğlu, şöyle devam etti:"Küresel ısınma yıllar geçtikçe ciddi boyutlara ulaşmaya başladı. Bu tehlike arılar ve arı nesilleri için de büyük bir tehlike oluşturuyor. Bu kez arıcılar hava koşullarına uyum sağlayan arı nesillerini tercih etmeye başlıyor. Bu da diğer nesillerin yok olmasına neden oluyor. Bu arı ırkı biyoçeşitliliği açısından büyük bir tehlike."

Doç. Dr. Kekeçoğlu, arıları için yetiştiricilerin birtakım önlemler alabileceğini dile getirerek şu önerilerde bulundu:"Tehlikeyi minimuma indirmek, arı ırk ve biyoçeşitliliğimizi korumak adına yetiştiricilerimize büyük görev düşüyor. Bal arıları çevreden en çok etkilenen canlılardır. Değişen hava koşulları ve küresel ısınma arı ırklarını tehlikeye sokuyor. Her bir arı ırkının yaşadığı iklim değişik olabiliyor. Arıcılarımıza şu günlerde çok değişken olan hava koşullarını göze alarak arılarını beslemeye özen göstermesini tavsiye ediyoruz.

9

Doç. Dr. Kekeçoğlu, arıları için yetiştiricilerin birtakım önlemler alabileceğini dile getirerek şu önerilerde bulundu:"Tehlikeyi minimuma indirmek, arı ırk ve biyoçeşitliliğimizi korumak adına yetiştiricilerimize büyük görev düşüyor. Bal arıları çevreden en çok etkilenen canlılardır. Değişen hava koşulları ve küresel ısınma arı ırklarını tehlikeye sokuyor. Her bir arı ırkının yaşadığı iklim değişik olabiliyor. Arıcılarımıza şu günlerde çok değişken olan hava koşullarını göze alarak arılarını beslemeye özen göstermesini tavsiye ediyoruz.

  •  
  •  
  •  
  •  

10

Önümüzdeki günlerde aniden havaların soğuyacağını düşünürsek arılara protein katkılı ek besleme yapılması önemli. Arıcılarımız ek gıda ve beslenmenin yanında ırk değişimine gitmeden yerli arı ırkları ile çalışsınlar. İklim şartlarına göre ırk değişimine yönelmesinler. Dışarıdan ithal arı ırkı getirerek biyoçeşitliliğimizi bozmasınlar."