3.08.2021

Üretim Merkezimiz; GMP, ISO 9001 ve ISO 22000 Sertifikalarını Alan Bölgenin İlk ve Tek Merkezi Oldu

Sağlık alanında Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) alanında ihtisaslaşan Üniversitemiz, sadece GETAT uygulamalarını değil, GETAT ürünlerini de merdiven altından bilimsel platforma taşıma misyonunda önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) hibesiyle kurulan Düzce Üniversitesi Üretim Merkezi; GMP, ISO 9001 ve ISO 22000 sertifikalarını teslim alarak, Gıda Takviyesi ve Arıcılık Ürünleri üretiminde evrensel standartlarda üretim yeteneğini belgelendirdi.

İnsan sağlığına etki edebilecek gıda, ilaç, kozmetik ve medikal cihaz gibi ürünlerin hangi şartlarda ve hangi yöntemlerle üretilmesi gerektiği hususunda üreticilere rehberlik eden, evrensel bir kalite sistemini temsil eden, gıda takviyesi alanında Ülkemizde oldukça sınırlı sayıda firmanın sahip olduğu GMP (Good Manufacturing Practice – İyi Üretim Uygulamaları) sertifikası, Düzce Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBİT) bünyesinde faaliyet gösteren Düzce Üniversitesi Üretim Merkezi’nin uzun soluklu kalite yolculuğunun prestijli bir madalyası olarak DÜBİT arşivindeki yerini aldı.

Bir kereye mahsus kurulan bir sistem olmayıp, sürekli denetlenen ve kontrol altında tutulan, bu kontroller esnasında ortaya çıkan sistemsel ya da operasyonel eksikliklerin düzeltildiği ve teknolojik yenilikleri baz alarak gelişim gösteren bir üretim tekniğini temsil eden GMP standardı, Üretim Merkezimizin mevcut ve potansiyel müşterilerine sunduğu en önemli kalite göstergesidir. 2010 yılında Avrupa Birliği tarafından uygulamaya konulan GMP sertifikasyonu, bir üretim tesisisin personelinden cihazına, üretim tekniğinden depolama prosedürüne, dağıtım ağından müşteri memnuniyet derecesinin takibine kadar tüm süreçleri evrensel standartlarda yürüttüğünü taahhüt eden önemli bir meydan okumayı da temsil eder.

Dünya genelinde en çok tercih edilen ve en yaygın olarak kullanılan ISO 9001 sertifikası ise, bir işletmenin ürettiği ve müşterilerine sunduğu mal ve hizmetin, merkezi Cenevre’de bulunan Uluslararası Standardizasyon Organizasyonu (International Organization for Standardization – ISO) tarafından belirlenmiş evrensel standartlarda üretildiğinin en somut göstergesidir. ISO 9001 sertifikası, bir işletmenin yöneticisi/patronajı olmasa dahi üretim süreçlerini evrensel standartlarda yürütmesini sağlayan disiplinli bir yapı oluşturmasını sağlar.

Gıda ürünlerine yönelik olarak özelleştirilmiş ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ise, suiistimale çok açık olan gıda ürünleri üretim süreçlerine evrensel bir standart tanımlar. Güvenli gıda üretimi için hammaddeler, katkılar, yardımcı diğer maddeler ve ambalaj malzemelerinin üretiminden başlayarak tedarikçilerin seçimini ve değerlendirmesini, işletmeye kabulünü, üretim aşamalarını, son muhafaza ve sevkiyat dahil olmak üzere kontrol altında tutan bir yaklaşım olan HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points - Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları) yaklaşımı, Üretim Merkezimizin ISO 22000 sertifikasının da temelini teşkil eder ve bu sertifika, Üretim Merkezimizin ürettiği tüm gıda ürünlerinin evrensel hammaddeden nihai ürüne ve rafa kadar evrensel standartlarda üretildiğini belgeler.

Konuya ilişkin bilgiler aktaran DÜBİT Yönetimi, “Bölgemizde GMP, ISO 9001 ve ISO 22000 sertifikalarına sahip tek GETAT ürünleri üreticisi olan Üretim Merkezimiz, değer üreten Üniversitemizin, bölgemiz sanayicisi ve son tüketicisi için ürettiği özgün bir değeri temsil etmektedir. Bu sertifikalarla bölgemiz sanayicisi, Üretim Merkezimizde üretilen ürünlerin evrensel standartlarda üretildiğinden, son tüketici ise bu ürünlerin insan sağlığı açısından son derece güvenli olduğundan emin olabilir. DÜBİT’in uzun soluklu kalite yolculuğunun sıradaki yıldızları olan ve hali hazırda değerlendirme ve denetim süreci devam eden, Tasarım Prototipleme ve Test Merkezimiz için TÜRKAK kapsam genişletme başvurumuzun ve Üretim Merkezimiz için Helal Sertifikası başvurumuzun olumlu sonuçlarını en kısa zamanda paydaşlarımızla paylaşmayı ümit ediyoruz. GMP ve ISO gibi nitelikli belgelendirme süreçlerine katkıda bulunan, başta zaman mefhumu tanımaksızın erişilebilir olan Üniversitemiz Yönetimi olmak üzere, projeye fon sağlayan MARKA’ya, proje iştirakçisi Düzce Ticaret ve Sanayi Odası’na, DÜBİT personeline, şeffaf ve hesap verebilir bir şekilde satın alım süreçlerine önemli katkı sağlayan İdari Mali İşler Daire Başkanlığı ve Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü personeline teşekkür ederiz.” ifadelerini kullandı.